16 Ιαν 2012

Η μεγάλη ληστεία του ΔΝΤ και του μνημονίου: Πληρώσαμε 3 δισ. ευρώ παραπάνω σε τόκους το 2011 για τα δάνεια της Τρόικας.


δαπάνες για τόκους που αναγκάστηκαν να πληρώσουν πέρυσι οι Έλληνες για την εξόφληση μέρους του δανείου της Τρόικας ανήλθαν σε 16,35 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 23,6% σε σχέση με το 

Στα τοκογλυφικά επιτόκια της Τρόικας πήγαν όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Το 2011 πληρώσαμε 3 δισ. ευρώ παραπάνω σε τόκους σε σχέση με αυτούς του 2010 · όσα δηλαδή προέβλεπε το Μνημόνιο από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, έκτακτες φορολογίες και «χαράτσια» σε εισοδήματα και ακίνητα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι συνολικές 2010, που είχε φτάσει τα 13,2 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίο είναι άκρως αποκαλυπτικό της τακτικής που ακολουθεί η Τρόικα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Μπορεί οι πιστωτές να φαίνεται ότι δίνουν λεφτά για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα, από την άλλη όμως την «γδέρνουν» με τους τόκους.
Ανάλογο ύψος δαπανών για τόκους θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και για το 2012 σε περίπτωση που δεν περπατήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα οι τόκοι για την εξυπηρέτηση των δανείων της Τρόικας θα πλησιάσουν φέτος τα 17 δισ. ευρώ.
Σε ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» 50% του υφιστάμενου χρέους οι δαπάνες τόκους θα υποχωρήσουν στα 12,75 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 3,7 δισ. ευρώ.
Ακόμη και σε αυτά επίπεδα οι τόκοι είναι αρκετά υψηλοί για να μπορέσει να τους πληρώσει ο ελληνικός λαός που στενάζει στους φόρους και στην ανεργία.
Δε έναι καθόλου τυχαίο ότι από το καλοκαίρι του 2011 και μετά που η Τρόικα ξεκίνησε τους εκβιασμούς με τις δόσεις του δανείου, ζητούσε διαρκώς μέτρα μόνο και μόνο για να διασφαλίσει ότι οι υπεραξίες από το δάνειο θα έφθαναν στην τσέπη της. 
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πίεζε διαρκώς για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα για να μπορέσει να σιγουρέψει το 1/3 από τους τόκους του δανείου της. Μόνο από αυτό το μέτρο η Τρόικα εξασφάλιζε 1 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ οι ξένοι είχαν υπολογίσει ότι θα τα εισπράξουν από το «χαράτσι» που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ ( 1,7 δισ. ευρώ), από τους κεφαλικούς φόρους (350 εκατ. ευρώ, από το Τέλος επιτηδεύματος σε 800.000 αυτοαπασχολούμενους αλλά και από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης (150 εκατ. ευρώ).