26 Ιαν 2012

ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΤΡΟΙΚΑ - ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο 13ος ΚΑΙ 14ος ΜΙΣΘΟΣ

ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΤΡΟΙΚΑ - ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο 13ος ΚΑΙ 14ος ΜΙΣΘΟΣ
«Σφίγγουν τα λουριά» οι Τροϊκανοί, οι οποίοι πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να δεχθεί την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς, όπως τονίζουν, δεν υπάρχει ως θεσμός στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Παράλληλα, ζητούν την περικοπή των επικουρικών, τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ενώ θέλουν να μπει τέλος σε προνόμια στις ΔΕΚΟ και να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις. Χαρακτηριστικό ήταν ότι κορυφαίος υπουργός κατά την έξοδό του από το Μεγάρο Μαξίμου σημείωσε ότι η πίεση της Τρόικας είναι αφόρητη στην κατεύθυνση κατάργησης έστω και ενός μισθού. Για τα επικουρικά ταμεία αναφέρθηκε ότι για την επόμενη 3ετία απαιτούνται 650 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.
Για όλα αυτά ενημέρωσε τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην κυβερνητική σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει την τρύπα των 2 δις ευρώ που δημιουργήθηκε στον προϋπολογισμό του 2012, με περικοπές των δαπανών στα φάρμακα και την άμυνα της χώρας.
Βασική προϋπόθεση, πλέον, ώστε να κυλήσουν ομαλά οι εξελίξεις, αποτελεί η συμφωνία των κομμάτων για να περάσει το νέο οικονομικό πρόγραμμα, τις βασικές αρχές του οποίου (ένα 10σέλιδο κείμενο) μοίρασε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς.
Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης θα προσέλθει στις συναντήσεις με την Τρόικα με δύο άξονες επιχειρηματολογίας:
α) την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, χωρίς δηλαδή μειώσεις στον κατώτατο μισθό και με διατήρηση 13ου και 14ου και
β) την ισχύουσα νομοθεσία περί υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν ούτως ώστε να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός.