18 Δεκ 2011

Nέα μέτρα- «φωτιά» φέρνει το 2012

Nέα μέτρα- «φωτιά» φέρνει το 2012«Ποδαρικό» το 2012 θα κάνουν νέα μέτρα για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως δεν θα χρειαστεί νέα «λεηλασία« στα ήδη πενιχρά εισοδήματα των Ελλήνων, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει πως για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ απαιτούνται νέες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. 


Πιο συγκεκριμένα, στα 10 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φθάσει το «πακέτο» των μέτρων για την τριετία 2012 - 2014, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ είναι τα πρόσθετα μέτρα της νέας χρονιάς, καθώς το φετινό έλλειμμα με τα σημερινά δεδομένα φθάνει ή και ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ. 

Ως εκ τούτου, νέα μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω τα ελληνικά νοικοκυριά, βρίσκονται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης. 

Οι δανειστές, μετά και την αποτυχία της εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, φαίνεται πως ζητούν 150.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο εώς το 2012, με κλείσιμο ζημιογόνων οργανισμών και φορέων. Αυτό συνεπάγεται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου απολύσεις που ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 40.000.

Παράλληλα, τα «ρετιρέ» των ΔΕΚΟ θα δουν τους μισθούς του να... ψαλιδίζονται εκ νέου. 
Περικοπές έως 30% θα σημειωθούν και στα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με το Νέο Μνημόνιο. Πρόκειται για... τα ειδικά καθεστώτα πληρωμής των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των δικαστικών, των καθηγητών ΑΕΙ - ΤΕΙ, των υπαλλήλων του διπλωματικού σώματος, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μια σειρά άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο. 

Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν την πλήρη ένταξη των ειδικών αυτών καθεστώτων στον κορμό του ενιαίου μισθολογίου, που τέθηκε από τις αρχές του περασμένου μήνα σε εφαρμογή. 

Στο μέτρο εμπίπτουν περίπου 300.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα δουν εντός του 2012 τις αποδοχές τους να προσγειώνονται στα επίπεδα με τα οποία αμείβονται σήμερα και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους στο Δημόσιο.

Από τα νέα μέτρα, δεν θα μείνει αλώβητος ούτε ο ιδιωτικός τομέας. Η περιστολή του μισθολογικού κόστος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας φαίνεται πως είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης με την τρόικα να ζητά μείωση του βασικού μισθού. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας,Γιώργος Κουτρουμάνης έχει πολλάκις, ωστόσο, διευκρινίσει πως δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού.

«Μαχαίρι», τέλος, θα μπει στις φαρμακευτικές δαπάνες και στα κοινωνικά επιδόματα. Ο υπουργός Υγείας,Ανδρέας Λοβερδός, με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», χτύπησε το καμπανάκι για την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι αν δεν αναστραφεί η οικονομική πορεία, εντός του επόμενου έτους κινδυνεύουν με κατάρρευση βασικές δομές του κοινωνικού κράτους.  

Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα θέλει διαρθρωτικά μέτρα συρρίκνωσης του κράτους και των δημοσίων δαπανών και όχι οριζόντια μέτρα ή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Ωστόσο, πλέον οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος μισθοί και συντάξεις. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή της κυριακής, σε σύνολο δαπανών 100 δισ. ευρώ για το 2012, τα 31,2 δισ. (31%) είναι συντάξεις, τα 17,9 δισ. (18%) είναι αμοιβές προσωπικού και άλλα 14 δισ. (14,1%) είναι προνοιακές μεταβιβάσεις. Αλλα 10,9 δισ. ευρώ είναι οι λειτουργικές δαπάνες. Επιπλέον, 12,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τόκους (μετά το «κούρεμα») και 7,9 δισ. ευρώ για το ΠΔΕ. Συνεπώς, οποιαδήποτε περικοπή δαπάνης το 2012 «ακουμπάει» μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα και επιχορηγήσεις φορέων.
http://www.newpost.gr/