5 Δεκ 2011

Κατά της Ελλάδας η απόφαση της Χάγης για την ΠΓΔΜ


Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δέχτηκε την προσφυγή των Σκοπίων για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

«Η ΠΓΔΜ έχει κάθε δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς μέσω ψηφοφορίας» αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο δέχτηκε την προσφυγή των Σκοπίων για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκόργκι Ιβάνοφ είχε δηλώσει πριν την απόφαση ότι «εάν η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης είναι θετική για τη χώρα, τότε αναμένουμε αυτό να αντικατοπτριστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το 2012».
Η προσφυγή έγινε ως απάντηση στην απόφαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (Απρίλιος 2008) να μην εντάξει την ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Η ελληνική κυβέρνηση είχε πριν από τη σύνοδο απειλήσει με βέτο, αλλά δεν χρειάστηκε να το ασκήσει. Ωστόσο, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προσέφυγε στη Χάγη, ζητώντας να καταδικαστεί η Ελλάδα για την παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που απαγορεύει στην Ελλάδα να εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς. Τα Σκόπια ζήτησαν ακόμα το Δικαστήριο να απαγορεύσει προκαταβολικά στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο σε μελλοντική ένταξή τους σε διεθνή οργανισμό, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.
Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα είναι επίσης το ότι το Δικαστήριο απαγόρευσε στους Σκοπιανούς τη χρήση εθνικών συμβόλων στη σημαία τους, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας.