1 Δεκ 2011

«ΣΩΣΙΒΙΟ» ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΑΜΟΥΘ ΕΞΙ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΠΟΥ… ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ


«ΣΩΣΙΒΙΟ» ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΑΜΟΥΘ ΕΞΙ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΠΟΥ… ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛΤην κατάσταση στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν οι διοικητές των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, καθώς όπως γράψαμε και το πρωί οι αποφάσεις και γενικότερα τα τεκταινόμενα στο Eurogroup της Τρίτης κάθε άλλο παρά καθησύχασαν τις αγορές.
Στόχος της συντονισμένης κίνησης που αποφασίστηκε είναι η αύξηση της παρεχόμενης ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα κραχ με ανυπολόγιστες συνέπειες. Στο εγχείρημα, μετέχουν η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς επίσης και οι Κεντρικές Τράπεζες Βρετανίας, Καναδά, Ιαπωνίας και Ελβετίας, με στόχο τη μείωση των τιμών στις swap lines του δολαρίου, δηλαδή το κόστος δανεισμού των εμπορικών τραπεζών σε δολάρια. Κάτι που εάν τελικά πετύχει, θα καταδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι το αμερικανικό νόμισμα παραμένει το πλέον ισχυρό σε εμπορικό επίπεδο στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα οι Αμερικανοί θα ελέγξουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις διεθνείς χρηματαγορές.
Αύξηση ρευστότητας
Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε, καθώς η εμμονή της Ανγκελα Μέρκελ να μην ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας μέσω του τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ ή έστω με την έκδοση του ευρωομολόγου, απειλεί να τινάξει την παγκόσμια οικονομία στον αέρα. Ο αντίκτυπος της απόφασης των κορυφαίων Κεντρικών Τραπεζών, θα είναι σημαντικός τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά -αρκεί βέβαια η χώρα του καθενός να μπορεί να δανείζεται- που ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας, ελέω της κρίσης και των προγραμμάτων εξοντωτικής λιτότητας.
Το μεγάλο deal
Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε ότι η νέα τιμολόγηση στις swap lines του δολαρίου θα εφαρμοστεί άμεσα και συγκεκριμένα από τις 5 Δεκεμβρίου. Αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί το κόστος δανεισμού σε δολάρια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, φτάνοντας με απλά λόγια τα επίπεδα δανεισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ από την FED συν 50 μονάδες βάσεις (spread). Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει ότι οι Κεντρικές Τράπεζες συμφώνησαν θα μπορούν να δημιουργήσουν προσωρινές διμερείς swap lines ώστε να υπάρχει δυνατότητα διάθεσης όλων των νομισμάτων εάν χρειαστεί.
Πάρτι στα Χρηματιστήρια
Στην ανακοίνωση της απόφασης των Κεντρικών Τραπεζών, μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξαν οι ανά τον κόσμο επενδυτές και χρηματιστές. Ο αντίκτυπος στις διεθνείς αγορές ήταν άμεσος, με τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη να καταγράφει κέρδη έως και 5%, τη Wall Street να βρίσκεται στο +2%, ενώ ακόμα και το ελληνικό Χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο 3,13%.