1 Δεκ 2011

Από τα σπλάχνα του συγκροτήματος Λαμπράκη στην κυβέρνηση Παπαδήμου


Από τα σπλάχνα του συγκροτήματος Λαμπράκη στην κυβέρνηση ΠαπαδήμουΟ Παντελής Καψής, πρώην διευθυντής των εφημερίδων του συγκροτήματος Λαμπράκη «Των Νέων» και «Βηματος», ανέλαβε, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τη θέση του υπουργού Επικρατείας του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Παντελής Καψής σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο και ακολούθησε τη δημοσιογραφία ξεκινώντας από τα σπλάχνα του συγκροτήματος Λαμπράκη. Γιος του πρώην υπουργού και διευθυντή των «Νέων» Γιάννη Καψή και αδερφός του πολιτικού συντάκτη του Mega, Μανώλη Καψή, ο Παντελής Καψής υπήρξε το προστατευόμενο παιδί του Χρήστου Λαμπράκη και του ιστορικού διευθυντή της εφημερίδας Λέοντα Καραπαναγιώτη, τον οποίο διαδέχθηκε στη διεύθυνση των «Νέων» στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Μετά το θάνατο του Λαμπράκη και όταν ο ΔΟΛ πέρασε στον έλεγχο του Σταύρου Ψυχάρη, ο Παντελής Καψής μετακινήθηκε από «Τα Νέα» «στο Βήμα» στο πλαίσιο της στελεχιακής αναδιάρθρωσης που επέβαλε ο Σταύρος Ψυχάρης. Στο Βήμα ωστόσο δεν μακροημέρευσε αφού γρήγορα ήρθε σε σύγκρουση με τον νέο ιδιοκτήτη του ΔΟΛ. Η βαθιά κρίση του Τύπου και τα μεγάλα οικονομικά και εκδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκρότημα από τότε που η χώρα μπήκε στη βαθιά οικονομική κρίση επιδείνωσαν τη σχέση του με τον Σταύρο Ψυχάρη. Αρχικά ο Ψυχάρης τον μετέθεσε από «τα Νέα» «στο Βήμα», με τον Παντελή Καψή να «χρεώνεται» ουσιαστικά και το λουκέτο στο ημερήσιο φύλλο της εφημερίδας, αλλά και τις δεκάδες απολύσεις δημοσιογράφων που ακολούθησαν.
Πριν από μερικούς μήνες αντικαταστάθηκε από τον Αντώνη Καρακούση στη διεύθυνση του Βήματος και τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΟΛ. Παρόλα αυτά στην τελευταία αναδιάρθρωση της εταιρίας τον Σεπτέμβριο έγινε ξανά απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αρθρογραφούσε στο «κυριακάτικο Βήμα».
Λέγεται ότι το κλίμα ανάμεσα τον Σταύρο Ψυχάρη και Παντελή Καψή είχε επιδεινωθεί επιπλέον από το γεγονός ότι ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν υπέρ της γραμμής στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου. Οι στενές σχέσεις μάλιστα του Παντελή Καψή με τον τέως πρωθυπουργό είχε φέρει και τους πρώτους ψιθύρους που ήθελαν τον Παντελή Καψή να αποχωρεί από τη δημοσιογραφία για να ακολουθήσει πολιτική καριέρα, με το όνομα του να ακούγεται έντονα για μία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση.
Η επιλογή του Παντελή Καψή για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου δημιούργησε έκπληξη φαίνεται ότι έγινε και με τη σύμφωνη γνώμη του Αντώνη Σαμαρά. Η συναίνεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπο του Παντελή Καψή αποδίδεται στις άριστες σχέσης που έχει ο Σταύρος Ψυχάρης με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δευτερότοκος γιος του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ, Ανδρέας Ψυχάρης τοποθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες διπλωματικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και φημολογείται ότι θα συμπεριληφθεί στις βουλευτικές λίστες της Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές