15 Δεκ 2011

Οι Γερμανοί δικάζουν αυτούς που μας έδωσαν τις μίζες -Εμείς τι κάνουμε;


Οι Γερμανοί δικάζουν αυτούς που μας έδωσαν τις μίζες -Εμείς τι κάνουμε;Aρχισε σήμερα στο Μόναχο η δίκη δύο πρώην στελεχών της Ferrostaal που κατηγορούνται για δωροδοκίες αξιωματούχων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία προκειμένου αυτοί να προωθήσουν την πώληση γερμανικών υποβρυχίων. Ετσι, υπάρχει το εξής απίστευτο σκηνικό. Οι Γερμανοί δικάζουν αυτούς που δωροδώκησαν Ελληνες την ίδια στιγμή που η Ελλάδα παριστάνει ότι δεν έχει συμβεί τίποτε.
Eνα μέλος του Δ.Σ. και ένας πρώην εντεταλμένος της Ferrostaal αντιμετωπίζουν την κατηγορία της δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων για λογαριασμό της εταιρίας προκειμένου η τελευταία να διασφαλίσει παραγγελίες για την παράδοση υποβρυχίων προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου, μεταξύ 2000 - 2007 δαπανήθηκαν συνολικά πάνω από 62 εκατ. ευρώ για μίζες. Προκειμένου να επηρεάσουν την ανάθεση της παραγγελίας «οι κατηγορούμενοι εξυπηρετήθηκαν από διάφορους μεσάζοντες και «συμβούλους», οι οποίοι ήταν εξοικειωμένοι με τις τοπικές συνήθειες και διέθεταν την απαραίτητη πρόσβαση στους αρμόδιους υψηλόβαθμους φορείς αποφάσεων για τις αναθέσεις παραγγελιών», ανέφερε η ανακοίνωση της Εισαγγελίας τον περασμένο Απρίλιο.
Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιόαχιμ Εκερτ πρότεινε δημοσίως στους κατηγορουμένους ένα «ντηλ» που προβλέπει ποινές φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Στα 149 εκατ. ευρώ τα βρήκαν εισαγγελία και Ferrostaal
Η δίκη αναμένεται να έχει μικρή διάρκεια. Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Οι κατηγορίες αφορούν και την ίδια την Ferrostaal, η οποία την εποχή που έγινε το «ντηλ» με τα υποβρύχια ανήκε στην MAN.
Στο μεταξύ, όμως, η Ferrostaal έχει έλθει σε συμβιβασμό με τη γερμανική δικαιοσύνη, αποδεχόμενη να καταβάλει πρόστιμο ύψους 149 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση είχε προκαλέσει το 2009 μια διαμάχη διαρκείας μεταξύ της μητρικής τότε εταιρείας ΜΑΝ και του αραβικού επενδυτικού ομίλου IPIC, που ήθελε να εξαγοράσει τη Ferrostaal, αλλά στη συνέχεια απέσυρε το ενδιαφέρον της και τα λεφτά της. Στο μεταξύ η εταιρεία έχει πουληθεί στον εμπορικό όμιλο MPC με έδρα το Αμβούργο.