5 Δεκ 2011

Τελειώνει η Ευρώπη που ξέραμε - Μέρκελ και Σαρκοζί τα αλλάζουν όλα - Ποιές είναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα


- Αυτόματες κυρώσεις για κράτη με ελλείμματα άνω του 3%
- Τέλος στις ομόφωνες αποφάσεις - Θεσπίζεται ειδική πλειοψηφία
- Μέρκελ- Σαρκοζί: Ξεχωριστή περίπτωση η ΕλλάδαΜετά την πολύωρη συνάντηση Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισαν να αλλάξουν την Ευρώπη, κάτι που φάνηκε από τη κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, με τη Γερμανία πλέον να παίρνει το πάνω χέρι στην υπόθεση αυτή. Τίποτα πλέον δεν θα είναι το ίδιο στην Ευρώπη όπως την ξέρουμε με σκληρές αποφάσεις και αυστηρότατες κυρώσεις για όλους τους απείθαρχους. Ερώτημα τι θα συμβεί για την απείθαρχη Ελλάδα. 


Από τη συνάντηση προέκυψε πως η Γερμανία κατάφερε τελικά να περάσει το δικό της με τον Νικολά Σαρκοζί να ταυτίζεται με τις γερμανικές θέσεις και να λέει κι αυτός όχι στην έκδοση του ευρωομόλογου ως λύση προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Ωστόσο, και οι δύο ξεκαθάρισαν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι και παραμένει ανεξάρτητη.  Η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας είναι γεγονός όπως ανακοίνωσαν και αυτή θα αποσταλεί την Τετάρτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, ενώ σύμφωνα με αυτή την απόφαση φάνηκε πως και οι δύο επιδιώκουν μία νέα συνθήκη είτε με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε μόνο με την ευρωζώνη. 
Η Μέρκελ κατάφερε τελικά να περάσει τις σκληρές αποφάσεις που ήθελε με τον Νικολά Σαρκοζί να ανακοινώνει πώς και οι δύο χώρες επιθυμούν αυτόματες κυρώσεις για τις περιπτώσεις των χωρών που τα ελλείμματά τους ξεπερνούν το 3%, ενώ και η Μέρκελ δήλωσε πως δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς αλλαγή της συνθήκης. 
Και οι δύο ηγέτες στη συνέντευξη Τύπου αποσαφήνισαν πως στηρίζουν την ενεργοποίηση του μόνιμουι μηχανισμού στήριξης το 2012 και όχι το 2013 όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο να συμβεί, ενώ ο κ. Σαρκοζί τόνισε πως επιθυμία τους είναι η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. 
Αναφορικά με την Ελλάδα, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως η χώρα μας εξακολουθεί να είναι μία ειδική περίπτωση, ενώ ο κ. Σαρκοζί δήλωσε πως "πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν θα συμβεί αλλού". 
Ο κ. Σαρκοζί συμπλήρωσε ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί θα πρέπει να ορίζονται συνταγματικά και ζήτησε να υπάρχουν μηνιαίες συναντήσεις για τον έλεγχο των στοιχείων.Ο κ. Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.





http://www.newsit.gr