20 Δεκ 2011

ΣΕ ΜΕΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΓΩΝΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ Φ.Π.Α.


ΣΕ ΜΕΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΓΩΝΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ Φ.Π.Α.Τόσα μέτρα πήραν, τόσες κορώνες περί σωτηρίας και βελτίωσης της κατάστασης εκτόξευσαν και τελικά τώρα μας λένε ότι απέτυχαν και ότι πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου για να εισπραχθούν πάση θυσία άλλα 7,5 δις. ευρώ μπας και κλείσει η χρονιά με έλλειμμα κάτω από το 11% του ΑΕΠ (αντί του 9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός).
Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα υπολογίζεται να εισπραχθούν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου για να δείξουμε στους εταίρους μας ότι η χρονιά μπήκε με το δεξί και να αποφύγουν τα χειρότερα.
Τα σενάρια δείχνουν διψήφιο ποσοστό ελλείμματος με το πιο αισιόδοξο να εμφανίζει τιμές της τάξης του 10% του ΑΕΠ με ύφεση κοντά στο 6 %. Σε αυτή την περίπτωση το δημοσιονομικό κενό θα φθάσει τα 3 δις. ευρώ και θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα.
Το πιο «κακό» ,όμως, σενάριο είναι και το πιο εφιαλτικό με ύφεση στο 8-9 %, έλλειμμα στο11% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό κενό που θα φθάνει έως και τα 5 δις. ευρώ.
Στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το επιτελείο του βρίσκονται σε κατάσταση αμόκ επεξεργαζόμενοι, πιθανό, νέα μέτρα που θα μας έρθουν σαν πρωτοχρονιάτικος μποναμάς.
Προς το παρόν εκείνοι που θα κάνουν μαύρες γιορτές είναι όσοι περιμένουν την επιστροφή φόρου για να ξελασπώσουν, να πληρώσουν κανένα χαράτσι ή να αγοράσουν κάτι, καθώς, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, το υπουργείο έχει δώσει εντολή προς όλες τις εφορίες να «παγώσουν» τις επιστροφές φόρων μέχρι το τέλος του έτους με στόχο να μειωθεί η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό.
Ταυτόχρονα το υπουργείο ζητά να μην πραγματοποιούνται συμψηφισμοί σε περίπτωση που αυτοί είναι αρνητικοί για το δημόσιο, ενώ επιστρατεύει νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών με ευνοϊκούς όρους για αποπληρωμή σε 60 δόσεις.
Σε τέτοιο σημείο φθάσαμε , να κάνουμε τα πάντα για το «φαίνεσθαι», για να μη μας τραβήξουν το αυτί οι τροϊκανοί  και όχι για να επιβιώσουμε μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση.