29 Δεκ 2011

«Ηλεκτροπληξία» με αυξήσεις 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

«Ηλεκτροπληξία» με αυξήσεις 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ Ποδαρικό του νέου έτoυς με αύξηση - σοκ στατιμολόγια της ΔΕΗ αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίαζε με θέματα Περιβάλλοντος υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου στη Βουλή. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου αυξάνουν κατά 9,2% τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ προωθείται και η κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρησης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξετάζει και τη μείωση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ ενώ δεν θα προχωρήσει σε καμία μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.


Έντονη ήταν η κριτική προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοϊδης, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου καθώς και ο υπ. Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης επισήμαναν ότι «θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τη λήψη νέων μέτρων στην παρούσα περίοδο».

 Παράλληλα, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκτός από την πρώτη αύξηση για το το πρώτο εξάμηνο ενδέχεται – σύμφωνα με πληροφορίες - να υπάρχει και δεύτερη αύξηση το δεύτερο εξάμηνο. 


Το ποσοστό 9,2% είναι η μεσοσταθμική αύξηση που θα περιλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση με την οποία θα εγκριθούν οι ανατιμήσεις. Με βάση αυτό η ΔΕΗ θα καταρτίσει τα επιμέρους τιμολόγια που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές, ανάλογα με τη χρήση (οικιακό, επαγγελματικό τιμολόγιο κλπ.) και το ύψος της κατανάλωσης. 

Όμως οι οδηγίες που έχει δώσει το ΥΠΕΚΑ στην επιχείρηση είναι:


- Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από τη χαμηλή.

- Η αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων να είναι λελογισμένη.

Το ποσοστό της αύξησης που ενέκρινε το ΥΠΕΚΑ είναι χαμηλότερο από αυτό που ζήτησε η ΔΕΗ αλλά και από την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καθώς, όπως αναφέρεται, το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Η απόφαση για την έγκριση των αυξήσεων ελήφθη, τονίζεται ακόμη, με γνώμονα την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ υγιής επιχείρηση και να παρουσιάσει κέρδη το 2012, καθώς τα δεδομένα - όπως έχει δηλώσει και η διοίκηση της ΔΕΗ - έδειχναν ότι πάρα πολύ σύντομα η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

Το ΥΠΕΚΑ ζήτησε επίσης από τη διοίκηση της ΔΕΗ:

- Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων. Το χρέος της ΔΕΗ θα είναι στο τέλος του χρόνου 4,5 δισ. ευρώ και προβλέπεται μεταξύ άλλων η μείωσή του με αξιοποίηση ενός μέρους των εσόδων που αναμένονται από την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και από άλλα πάγια στοιχεία.

- Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους. Οι δαπάνες προσωπικού έχουν μειωθεί κατά 464 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009 και το 2012 η μείωση προβλέπεται να φθάσει τα 692 εκατ.

- Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο).

- Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο

- Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων, τα οποία εφαρμόζονται σε περισσότερα από 265.000 νοικοκυριά.

- Να επιτευχθεί κερδοφορία το 2012.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμη στο υπουργικό συμβούλιο ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Σημειώνεται ακόμη ότι από την αύξηση του 9,2 % οι 1,1 μονάδες είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ ενώ οι υπόλοιπες 8,1 μονάδες καλύπτουν:

- Την αύξηση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (τιμολόγιο πολυτέκνων, νησιά) που είναι 3,5 μονάδες.

- Αυξήσεις φόρων (2,6 μονάδες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, 0,9 μονάδες το τέλος λιγνίτη και 1,1 μονάδες ΦΠΑ).

http://www.newpost.gr