24 Νοε 2011

Η Siemens επιστρέφει για… μπίζνες στην Ελλάδα

ΜΕ, ΜΟΛΙΣ, 250 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, Η SIEMENS ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΓΙΑ… ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ηταν λίγο πολύ αναμενόμενο, μετά και τις πιέσεις που άσκησε κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ότι σύντομα η υπόθεση ή για να ακριβολογούμε το σκάνδαλο Siemens θα αποτελέσει μία… μακρινή κακή ανάμνηση και ότι ο γερμανικός κολοσσός θα ξαναρχίσει να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη χώρα μας.
Πως θα γίνει αυτό; Με εξωδικαστικό συμβιβασμό, με την Ελλάδα να «κλείνει» το θέμα των απαιτήσεων από της Siemens έναντι ενός ποσού της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, μόλις. Αυτό θα είναι το αντίτιμο για να σβηστεί η «μουτζούρα» της μεθόδου που χρησιμοποιούσε η γερμανική εταιρεία για να παίρνει δουλειές στη χώρα μας, πολλές φορές εις βάρος του Δημοσίου. Ποια ήταν αυτή η μέθοδος που ζημίωσε το ελληνικό κράτος; Η ενσωμάτωση των χρημάτων που δίδονταν ως… μίζα, στο τελικό κόστος κάθε έργου που αναλάμβανε η εταιρεία.
Μόλις 250 εκατ. ευρώ θα πάρει πίσω το κράτος
Φαντάζει αστείο, αλλά ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε την ελληνική πολιτική σκηνή -και όχι μόνο-, αποτιμάται μόλις περί τα 250 εκατ. ευρώ, όπως τουλάχιστον αναφέρθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Τον χειρισμό της υπόθεσης θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για συνέχει και ολοκλήρωση της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει πριν από αρκετούς μήνες ως υπουργός Επικρατείας ο Χάρης Παμπούκης, με την αποστολή επιστολών προς τη διοίκηση της πολυεθνικής.
Να τεθούν νέες, καθαρές βάσης συνεργασίας
Ολοι οι υπουργοί συντάχθηκαν με την άποψη να «κλείσει» το συντομότερο δυνατό η συγκεκριμένη υπόθεση, να ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στους 6 σταθμούς του Μετρό που έχουν ολοκληρωθεί, αλλά είναι κλειστοί και τέλος να μπουν νέες καθαρές βάσεις λειτουργίας της Siemens στην Ελλάδα. Αξίζει να θυμίσουμε, πως κατά την επίσκεψη του στη χώρα μας, ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ είχε ζητήσει επιτακτικά το «ξεπάγωμα» των δραστηριοτήτων του γερμανικού κολοσσού στη χώρα μας και τέλος την άμεση αποπληρωμή των γερμανικών εταιρειών στις οποίες οφείλει χρήματα το ελληνικό Δημόσιο.