15 Νοε 2011

ΓΣΕΕ: Περισσότεροι οι άνεργοι από τους εργαζόμενους στην Ελλάδα


Περισσότεροι από τους εργαζόμενους στη χώρα μας είναι πλέον οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι δήλωσε σήμερα σε εκπομπή του ΣΚΑΪ ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης.
Άνεργοι Δημοσιογράφοι,Σιδηροκαστρίτου,anergoi dimosiografoi,sidirokastritou«Από τρίμηνο σε τρίμηνο αυξάνονται οι άνεργοι, 4,1 εκατ. άνθρωποι εργάζονται, 4,5 εκατ. δεν εργάζονται - άνεργοι συν συνταξιούχοι - πώς είναι δυνατόν οι λιγότεροι να θρέφουν τους περισσότερους;» διερωτήθηκε ο κ. Ρομπόλης.
Ο κ. Ρομπόλης αναφέρθηκε και σε πρόσφατη δήλωση του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ένας εργαζόμενος σε κάθε σπίτι. «Πρόκειται για ατυχή δήλωση, αυτό θα σήμαινε οικονομική και κοινωνική καταστροφή με 1,5 ανέργους» δήλωσε.
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ πρόσθεσε ότι επίδομα ανεργίας παίρνουν μόνο 300.000 για 12 μήνες σε σύνολο 1 εκατ. ανέργων, μετά τους συντηρεί η οικογένειά τους.
Όπως επισήμανε, το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πολύ σοβαρό υπό την έννοια ότι δεν έχει αποθεματικό κεφάλαιο, με τα ταμεία να προχωρούν σε εσωτερικό δανεισμό.
Υπογράμμισε πάντως, ότι στο επόμενο διάστημα με επιθετική οικονομική πολιτική στα μεγάλα έργα και τις αναπτυξιακές υποδομές μέσω ΕΣΠΑ ή μέσω ΕΤΕπ, είναι δυνατόν να υπάρξει ανάσχεση της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας για το 2012.
«Ανταγωνιστικότητα δεν είναι μείωση του κόστους εργασίας και η αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά υψηλή ποιότητα σε χαμηλή τιμή με παραγωγικές υποδομές» κατέληξε ο κ. Ρομπόλης.
Εάν δεν εκταμιευτεί η έκτη δόση του δανείου θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία προειδοποίησε στο μεταξύ η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, αφήνοντας να εννοηθεί πως χωρίς τη νέα δόση θα υπάρξει πρόβλημα καταβολής των συντάξεων.