Η σημερινή εμφάνιση του Γιώργου Προβόπουλου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, «κυοφόρησε» πλείστες και σύνθετες ειδήσεις. Θυμίζοντας ότι ένας καθηγητής Πανεπιστημίου μπορεί, υπό συγκεκριμένες συνθήκες ακραίας κρίσης, να γίνει τεχνοκράτης. Και να βλέπει τα πράγματα περισσότερο καθαρά και ρεαλιστικά, σε σχέση με το πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, τον οποίο επέλεξε για τη θέση αυτή η κυβέρνηση Καραμανλή και διατήρησε η κυβέρνηση Παπανδρέου, είπε πολλά. Μίλησε ως τραπεζίτης, και επανέλαβε τους δισταγμούς, έως τις σοβαρές ενστάσεις του για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Θυμίζοντας μάλιστα ότι αντίστοιχες ενστάσεις είχε εγείρει ο Λουκάς Παπαδήμος, όταν αρθρογραφούσε ως πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και όχι φυσικά ως εν ενεργεία πρωθυπουργός.
Δεν έφτασε ως το τέλος τη συλλογιστική για τις προβληματικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του Μνημονίου, καθώς δεν παραδέχτηκε την αποτυχία του, έστω κι αν τα φωτογράφισε.
Αναζήτησε ωστόσο, και απέδωσε εμμέσως ευθύνες στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και την ανεπάρκειά της, για το γεγονός ότι η κρίση γιγαντώθηκε και επηρέασε όλα σχεδόν τα ελληνικά νοικοκυριά.
Το πρακτικό πρόβλημα από την παραπάνω διαπίστωση του Γιώργου Προβόπουλου βέβαια, είναι ότι οι συγκεκριμένοι «ανεπαρκείς» υπουργοί, είναι σχεδόν όλοι και σήμερα… κοντά μας, ως εξέχοντα μέλη της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αποκάλυψε ωστόσο και μια παράπλευρη, αλλά μάλλον ακόμη πιο σημαντική επίπτωση: Την εκροή καταθέσεων 14 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, τους τελευταίους δυο μήνες, λόγω της προχωρημένης αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στην οικονομία. Ενυπάρχει μάλιστα η υποψία ότι τα χρήματα αυτά δεν βγήκαν στο εξωτερικό, αλλά προφανώς είναι… κρυμμένα στα σπίτια των κατόχων τους.
Κι αν τα 14 δισεκατομμύρια φαντάζουν πολλά, σκεφτείτε ότι από το τέλος του 2009, από τις ελληνικές τράπεζες έχουν… κάνει φτερά συνολικά 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτός είναι ο εμπράγματος λογαριασμός του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησής του. Που συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί, παρά τις προσπάθειες του Λουκά Παπαδήμου να βάλει τάξη στα πράγματα.