Tους κ.κ. Στάυρο Δήμα, Γιάννη Μουρμούρα, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Δημήτρη Αβραμόπουλο που θα παραιτηθεί από βουλευτής πρότεινε η ΝΔ για την συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση.
Την τελική απόφαση θα έχει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος. Τα ονόματα αυτά κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και στη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ σήμερα το απόγεμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ΝΔ διευκρινίζει ότι πρόκειται για προτάσεις και όχι για διαπραγμάτευση ότι αποσκοπεί να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση και όχι να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Προσθέτει ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα υπουργεία ούτε αν η κυβέρνηση θα έχει θέσεις αντιπροέδρων, θέματα που θα αποφασίσει ο επόμενος πρωθυπουργός.
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι "με την συμμετοχή μας ανατρέπουμε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου και στηρίζουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μία μεταβατική κυβέρνηση με συγκεκριμένο στόχο να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές". Καθώς ο πρόεδρος του κόμματος είχε πει ότι μόνο μη κοινοβουλευτικά στελέχη θα μετέχουν στην κυβέρνηση η ΝΔ λέει ότι "ο κ. Αβραμόπουλος επέλεξε ο ίδιος να παραιτηθεί για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση".
Από το πρωί οι διεργασίες ήταν έντονες. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος που δέχθηκε το τηλεφώνημα του εντολοδόχου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να παραμείνει αντιπρόεδρος και στη νέα κυβέρνηση διατηρώντας παραλλήλως και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε και ο κ. Παπαδήμος ασχολήθηκε με τα υπόλοιπα τηλεφωνήματα στα άλλα πρόσωπα που επιθυμεί να εντάξει στην κυβέρνησή του. Οι επόμενοι τρεις υπουργοί που δέχθηκαν κλήσεις ήταν η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, οι οποίοι εντάσσονται στην κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς να είναι προς το παρόν σαφές αν διατηρούν τα χαρτοφυλάκια που ελέγχουν μέχρι σήμερα.
Κάπως έτσι, ο κ. Παπαδήμος ξεκίνησε να υλοποιήσει την πρώτη αποστολή του που είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κ. Παπαδήμος, αναφέρουν οι πληροφορίες ήθελε στο νέο σχήμα να συμμετέχουν ευρύτερες δυνάμεις. Πέραν των υπουργών που θα προέλθουν από το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε την συμμετοχή τεσσάρων ή πέντε πολιτικών προσώπων από τη ΝΔ, ενώ θέσεις υπουργών αναμένεται να αναλάβουν και ένα ή δύο πρόσωπα από το ΛΑΟΣ. Ο κ. Παπαδήμος θα ήθελε να στελεχωθεί η μεταβατική κυβέρνηση και από πρόσωπα που ανήκουν σε άλλα κόμματα, ακόμη και από προσωπικότητες όπως οι κύριοι Γιώργος Φλωρίδης και Αλέκος Παπαδόπουλος. Αυξημένες είναι οι πιθανότητες να εκπροσωπηθεί στο νέο σχήμα η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ επαφή αναμένεται να γίνει και με την Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φώτη Κουβέλη.
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε θέσει ως όρο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας να αντικατασταθούν οι σημερινοί υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά πληροφορίες, οι κύριοι Καστανίδης, Παπαϊωάννου, Μπεγλίτης, Παπουτσής και Μόσιαλος αναμένεται να τεθούν εκτός του νέου σχήματος, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η έκπληξη είναι ότι στην κυβέρνηση -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα συμμετάσχουν και βουλευτές από το ΛΑΟΣ. Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης είχε δεχθεί πρόταση να αναλάβει θέση αντιπροέδρου, όμως μάλλον το σενάριο αυτό δεν προχωρά. Πάντως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αναμένεται να τοποθετήσει έναν ή δύο υπουργούς στο νέο σχήμα. Φαβορί θεωρείται ο κ. Μάκης Βορίδης, ενώ ακούγεται ότι δεν είναι απίθανο να υπουργοποιηθεί και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Οι συνεργάτες του κ. Καρατζαφέρη θεωρούν ότι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για ένα συγκεκριμένο υπουργείο τοποθετώντας τόσο τον υπουργό όσο και τον υφυπουργό από τη δεξαμενή του ΛΑΟΣ.
Πιθανοί για τη θέση υπουργού στη νέα κυβέρνηση θεωρούνται οι κύριοι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Ρέππας, ενώ θέση στη νέα κυβέρνηση πιθανόν να έχει και ο κ. Κώστας Καρτάλης -ενδεχομένως στο οικονομικό επιτελείο αν δεν προκύψει καραμπόλα με τους υποψηφίους από τη ΝΔ.
Αίνιγμα αποτελεί η τύχη των κυρίων Παπακωνσταντίνου, Λαμπρινίδη και άλλων που θεωρούνται επιλογές του απερχόμενου πρωθυπουργού.
Εκτός από τους κυρίους Φλωρίδη και Παπαδόπουλο, ως πιθανό ακούγεται και το όνομα της κυρίας Βάσως Παπανδρέου που έχει διατελέσει και επίτροπος στην ΕΕ.
Για το υπουργείο Εσωτερικών συζητείται το όνομα του καθηγητή Δοικητικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη.
http://www.kourdistoportocali.com