16 Νοε 2011

Από 17 Νοεμβρίου έρχονται τα νέα τσιγάρα

Την υποχρεωτική κυκλοφορία, από τις 17 Νοεμβρίου, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τσιγάρων με «μειωμένη ροπή ανάφλεξης», δηλαδή που σβήνουν από μόνα τους, όταν δεν χρησιμοποιούνται και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιές, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αλλαγή που εφαρμόζεται, βάσει των νέων προτύπων, αφορά τη μείωση της «ροπής ανάφλεξης» στην οποία οφείλεται η ικανότητα ενός τσιγάρου που εγκαταλείπεται αναμμένο να προκαλέσει πυρκαγιά.

Οι κατασκευαστές τσιγαρόχαρτου έχουν τροποποιήσει την παραγωγή του προϊόντος τους για να τοποθετήσουν δύο δακτυλίους από πιο παχύ χαρτί στα δύο άκρα του τσιγάρου. Αν το τσιγάρο εγκαταλειφθεί, ο καπνός που καίει θα φθάσει στον έναν από αυτούς τους δακτυλίους και θα πρέπει να σβήσει από μόνος του διότι ο δακτύλιος περιορίζει την παροχή αέρα/οξυγόνου. Τα τσιγάρα αυτά μειώνουν το χρόνο καύσης, περιορίζοντας τις πιθανότητες να πάρουν φωτιά τα έπιπλα, τα κλινοσκεπάσματα ή άλλα υλικά.

Τα τσιγάρα που εγκαταλείπονται αναμμένα αποτελούν μία από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης θανάσιμων πυρκαγιών στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία των κρατών μελών, για την περίοδο από το 2003 έως το 2008, προκύπτει ότι στην ΕΕ οι πυρκαγιές που οφείλονται σε τσιγάρα ανέρχονται σε περισσότερες από 30.000 ετησίως, προκαλώντας περισσότερους από 1.000 θανάτους και περισσότερους από 4.000 τραυματισμούς.

Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 40% με την εισαγωγή των τσιγάρων με «μειωμένη ροπή ανάφλεξης». Αυτό το μέτρο ασφάλειας εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες χώρες ανά τον κόσμο (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία) και, εντός της ΕΕ, στη Φινλανδία από τον Απρίλιο του 2010. Η εμπειρία της Φινλανδίας, όπου ο αριθμός των θυμάτων από πυρκαγιές που προκαλούνται από ανάφλεξη τσιγάρων μειώθηκε κατά 43%, δείχνει ότι θα μπορούσαν να σώζονται στην ΕΕ περίπου 500 ζωές ετησίως.

Προβλέπεται ότι μόλις δημοσιευθούν τα νέα πρότυπα ασφάλειας στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, όλες οι καπνοβιομηχανίες που πωλούν τσιγάρα στην Ευρώπη θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα εν λόγω μέτρα. Θα εναπόκειται στις εθνικές αρχές να επιβάλλουν την εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου πυρασφάλειας.

Ο αρμόδιος για θέματα υγείας και καταναλωτών επίτροπος Τζον Ντάλι δήλωσε τα εξής: «Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο και, βέβαια, το ασφαλέστερο είναι να μην καπνίζουμε καθόλου! Αλλά εάν κάποιοι επιλέγουν να καπνίζουν, τότε τα νέα πρότυπα τα οποία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ, θα επιβάλουν στις καπνοβιομηχανίες να παράγουν μόνο τσιγάρα με μειωμένη ροπή ανάφλεξης και, δυνητικά, θα προστατεύσουν εκατοντάδες πολίτες από αυτόν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς».


http://www.tampouloukia.gr