26 Οκτ 2011

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΜΕ ΤΑΧΥΤΑΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΣΦΕΡΙΣΙ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Σύμβαση για την παροχή εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδας, υπηρεσιών θεματοφύλακα για το χαρτοφυλάκιο του Ιδρύματος, συζητείται στο σημερινό ΔΣ.
Με χαρακτήρα εξαιρετικά επείγοντα, η διοίκηση του ΙΚΑ συζητά σήμερα κατά τη συνεδρίασή της, Σύμβαση γα την παροχή εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδας, υπηρεσιών θεματοφύλακα για το χαρτοφυλάκιο του Ιδρύματος σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Ο εσπευσμένος χαρακτήρας της σύμβασης, την ίδια μέρα μάλιστα που στις Βρυξέλλες αποφασίζεται το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, μεταξύ αυτών και των ομολόγων των ασφαλιστικών Ταμείων προκαλεί ερωτηματικά.
Σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία διαθέτουν ομόλογα ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 έως 17 δισ. τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας μέσω του «Κοινού Κεφαλαίου ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων» και περίπου 7 δισ. ευρώ τα διαχειρίζονται απευθείας τα Ταμεία. Μετά τη συμφωνία της 21ης Ιούλη, η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων με «κούρεμα» κατά 21%. Τώρα, αυτό το «κούρεμα» μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 50%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα αποθεματικά και τις συντάξεις των ασφαλισμένων.
Η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης, κάτω από την αντίδραση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, συνάντησε αντιστάσεις απο ορισμένες διοικήσεις Ταμείων, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί τι θα έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας για τα ομόλογα που διαχειρίζεται μέσω του «Κοινού Κεφαλαίου».
Ερωτηματικό παραμένει αν η συγκεκριμένη σύμβαση και άλλες που θα ακολουθήσουν είναι προσπάθεια παράκαμψης ή απαλλαγής των διοικήσεων από το βάρος της απόφασης. Ερωτηματικά προκαλεί και ο όρος της σύμβασης σύμφωνα με τον οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος θα δύναται να ανταλλάσσει τους άυλους τίτλους που της παραχωρεί το ΙΚΑ, «με αλλους στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης, αλλαγής της ονομαστικής αξίας, μετατροπής ή αλλης σχετικής διαδικασίας»...
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σύμβασης, με την οποία κρατικά ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει σήμερα στα χέρια του το ΙΚΑ, θα παραχωρηθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας, που αναλαμβάνει το ρόλο του θεματοφύλακα, το σίγουρο είναι ότι τα αποθεματικά των Ταμείων βρίσκονται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, κινδυνεύοντας για μια φορά ακόμα να μετατραπούν σε αντικείμενο λεηλασίας εκ μέρους του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.
Κλείνει περισσότερα από τα μισά παραρτήματα!
Από τα 127 παραρτήματα θα μείνουν σε λειτουργία μόνο τα 54. Μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών.
Πάνω από τα μισά παραρτήματα του Ιδρύματος κλείνει η διοίκηση του ΙΚΑ στα πλαίσια νέου σχεδίου αναδιοργάνωσης των μονάδων του, επικαλούμενη την «κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας» και τη «σύγχρονη διοικητική πραγματικότητα», δηλαδή τον «Καλλικράτη». Σύμφωνα με το σχέδιο, θα κλείσουν μέχρι τέλος του χρόνου 73 παραρτήματα, από τα 127, ενώ ήδη περίπου στα μισά απ' αυτά έχει ανασταλεί η λειτουργία. Και αυτό σε πρώτη φάση, καθώς φαίνεται ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Σημειώνεται ότι τα παραρτήματα αποτελούν το 45% των συνολικών μονάδων που διαθέτει το ΙΚΑ σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Η διοίκηση του ΙΚΑ επιχειρεί να δικαιολογήσει το κλείσιμο των παραρτημάτων, «ως σχέδιο αναδιοργάνωσης», επικαλούμενη ότι εξέλιπαν οι λόγοι που δημιουργήθηκαν, ότι σε αυτά εργάζονται ελάχιστοι υπάλληλοι (1 έως 3), με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικά, ακόμα και ότι παρέχουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Με δυο λόγια, όπως και η κυβέρνηση, ακολουθεί τη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Αντί τα παραρτήματα να ενισχυθούν με προσωπικό, καταργούνται.
Αλλωστε, το ίδιο το ΙΚΑ, όταν μιλάει για την «κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση» και πως κινείται «προς την κατεύθυνση της ενοποιημένης εξυπηρέτησης των πολιτών με χαμηλό κόστος...» στην ουσία ομολογεί ότι κριτήριο δεν είναι οι ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά τα οικονομικά που επιτυγχάνονται μέσα από τη συρρίκνωση πάσης φύσεως κοινωνικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών. Και επειδή τα περισσότερα από τα παραρτήματα του ΙΚΑ βρίσκονται σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, είναι σίγουρο ότι οι ασφαλισμένοι του Ταμείου, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, θα αντιμετωπίσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους, σε ζητήματα ασφάλισης και παροχές Υγείας. Αραγε μπορούν να κατανοήσουν στο ΔΣ του ΙΚΑ τι σημαίνει για κάποιον ηλικιωμένο συνταξιούχο η αναγκαστική μετακίνηση σε μεγάλη απόσταση, πολλές φορές μόνο για κάποιο χαρτί; Και τα παραπάνω προβλήματα έρχονται να προστεθούν σε αυτά που προκαλεί η αντεργατική πολιτική με το κόψιμο των συντάξεων και τη χειροτέρευση των παροχών Υγείας.

http://ellinikoforum.blogspot.com