ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να διαγράψουν από τον εγκέφαλο ανθρώπων μνήμες που συνδέονταν με τον φόβο πραγματοποιώντας μια σειρά νέων πρωτοποριακών πειραμάτων χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε φαρμακευτικής παρέμβασης. Στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες έρευνες με τη χρήση φαρμάκων, τα οποία όμως προκαλούν σοβαρές παρενέργειες, γι΄ αυτό και η νέα έρευνα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρος. Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με χρηματοδότηση του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ και τα αποτελέσματά της εκτιμάται ότι ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών σε μια σειρά από νοσήματα που συνδέονται με το άγχος και τον φόβο, όπως για παράδειγμα το μετατραυματικό στρες.
Οι ερευνητές κατάφεραν να διαγράψουν επιλεκτικά τις μνήμες που συνδέονταν με τον φόβο παρεμβαίνοντας στον μηχανισμό με τον οποίο ο εγκέφαλος καταχωρεί, εδραιώνει και επαναφέρει τις αναμνήσεις. Η διαδικασία που ακολούθησαν οι ερευνητές βασίστηκε σε πειράματα που είχαν κάνει οι ίδιοι σε αρουραίους στο παρελθόν και είχαν στεφθεί με επιτυχία. Οι ερευνητές αρχικά ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένα «παράθυρο χρόνου» στο οποίο γίνεται επεξεργασία της μνήμης από τον εγκέφαλο ώσπου να αποθηκευτεί και αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, κάθε φορά που ανακαλείται η ίδια μνήμη. Το «παράθυρο» αυτό μένει ανοικτό από δέκα λεπτά έως έξι ώρες μετά τη στιγμή που ο άνθρωπος έχει εκτεθεί ξανά στο αντικείμενο του φόβου του και προτού η τρομακτική μνήμη αποθηκευτεί ξανά στο μυαλό του. Σε αυτό ακριβώς το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, προτού γίνει η (επανα)αποθήκευση μιας ανάμνησης, οι ερευνητές βρήκαν τρόπο μέσω ειδικών συμπεριφορικών τεχνικών να επέμβουν και να διαγράφουν τις πιο επώδυνες εξ αυτών.
«Οι υπάρχουσες τεχνικές διαγραφής αναμνήσεων βασίζονται σε φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Η έρευνά μας δείχνει ότι η διαγραφή μπορεί να γίνει και με πιο φυσικές και ασφαλείς μεθόδους» δήλωσε στο ΒΒC η Ελίζαμπεθ Φελπς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
ΤΟ ΒΗΜΑ