12 Οκτ 2009

Η ταχυδακτυλουργία αλλάζει τον εγκέφαλο


Άλλη μια απόδειξη ότι ο εγκέφαλος δεν σταματά ποτέ να αναπτύσσεται, αλλά αντίθετα παραμένει «πλαστικός» και δεν παύει να μεταβάλλεται και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις εμπειρίες και τις νέες γνώσεις του με το πέρασμα του χρόνου, προσκομίζει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες ακόμα και για το εγκεφαλικό, διαπίστωσε ότι όσοι μαθαίνουν ταχυδακτυλουργικά κόλπα, πετώντας διαδοχικά μπάλες ή άλλα αντικείμενα στον αέρα και ξαναπιάνοντάς τα πριν πέσουν κάτω, προκαλούν σημαντικές αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου τους, η οποία βοηθά τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η έρευνα έγινε από νευροεπιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό την Χάιντι Γιόχανσεν-Μπεργκ του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Neuroscience”, σύμφωνα με Γαλλικό Πρακτορείο και το New Scientist.

Οι ερευνητές μελέτησαν με λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) τους εγκεφάλους εθελοντών που δεν ήξεραν ταχυδακτυλουργικά κόλπα και στη συνέχεια εκπαίδευσαν, επί έξι εβδομάδες, τους μισούς από αυτούς σε τέτοιες τεχνικές.

Όταν, στη συνέχεια, έγιναν νέοι έλεγχοι, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στη λευκή ουσία των νέων ταχυδακτυλουργών, δηλαδή στη δέσμη των νευρικών αξόνων, των μακριών νεύρων που μεταφέρουν τα ηλεκτρικά σήματα ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα (τους νευρώνες) και έτσι συνδέουν τις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Κυρίως διαπιστώθηκε αύξηση στη λευκή ουσία σε μια περιοχή του βρεγματικού λοβού, που συνδέει αυτό που βλέπουμε με το πώς κινούμαστε. Η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε σε όλους ανεξαιρέτως όσους έμαθαν την ταχυδακτυλουργία, ανεξάρτητα με το πόσο καλοί ήσαν, πράγμα που δείχνει ότι ο εγκέφαλος αλλάζει με βάση την μαθησιακή διαδικασία.

Οι μέχρι τώρα έρευνες, από τον Άρνε Μέι του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Αμβούργου-Έπεντορφ στη Γερμανία, είχαν δείξει αυξήσεις μόνο στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, που περιέχει τους νευρώνες.

«Τείνουμε να θεωρούμε τον εγκέφαλο ότι είναι στατικός ή ακόμα ότι εκφυλίζεται όταν ενηλικιωνόμαστε, όμως στην πραγματικότητα διαπιστώνουμε ότι η δομή του εγκεφάλου μας είναι ικανή για αλλαγές. Δείξαμε ότι είναι δυνατό ο εγκέφαλος να ρυθμίζει ξανά το σύστημα της ‘καλωδίωσής’ του, έτσι ώστε να λειτουργεί πιο αποδοτικά», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Χάιντι Γιόχανσεν-Μπεργκ.

Ελευθεροτυπία