5 Οκτ 2009

Η τεχνολογία αλλάζει το «σχήμα» της ζωής μας



Την καθημερινότητά μας –τουλάχιστον από αισθητικής πλευράς– υπόσχεται να αλλάξει η νέα επαναστατική σχεδίαση πολλών προϊόντων, τα οποία με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη θα γίνουν «αγνώριστα» μέσα στα επόμενα χρόνια. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα.

Αυτοκίνητα

Δεν χρειάζεται φαντασία για να υποθέσει κανείς ότι στο προσεχές μέλλον τους δρόμους θα κατακλύζουν ενεργειακά αποδοτικά αυτοκίνητα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν στους σχεδιαστές μεγάλα περιθώρια πρωτοποριακού σχεδιασμού και αναμένεται να βάλουν το στίγμα τους στον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με το Κρις Μπανγκλ, πρώην επικεφαλής σχεδίασης της BMW η νέα τάση της εποχής μας θα είναι η κοινή χρήση αυτοκινήτων. Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγεί θα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο εσωτερικό των αυτοκινήτων και στη δυνατότητα αντικατάστασης τμημάτων της καμπίνας που θα αλλάζουν ανάλογα με τον οδηγό. Ως εκ τούτου, η νέα γενιά οδηγών ελάχιστα θα ενδιαφέρεται για το εξωτερικό των αυτοκινήτων, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως πάνελ διαφημιστικών σποτ, όπως είναι σήμερα τα λεωφορεία.

«Αξεσουάρ δρόμου»

Καθημερινά περνούμε μπροστά από παρκόμετρα, τηλεφωνικούς θαλάμους, στύλους και άλλα «αξεσουάρ δρόμου», χωρίς να αναρωτιόμαστε πόσο χρήσιμα είναι σήμερα. Με τα τέλη στάθμευσης να καταβάλλονται μέσω SMS, τα παρκόμετρα δεν έχουν μέλλον. Αυτό ισχύει ήδη για τα καρτοτηλέφωνα, τα οποία έχουν μπει στο περιθώριο εξαιτίας των κινητών τηλεφώνων. Μπορούν, ωστόσο, να αποκτήσουν νέα χρησιμότητα ως σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών.

Φωτισμός

Μετά τους λαμπτήρες LED που έκαναν πραγματικότητα την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και την 20ετή διάρκεια ζωής, τη φαντασία των σχεδιαστών έρχονται να εξάψουν οι λαμπτήρες OLED –η τελευταία τεχνολογία στο τεχνητό φως. Πρόκειται για οργανικές διόδους εκπομπής φωτός που εγγυώνται φωτισμό υψηλής απόδοσης και μεγάλης διάρκειας σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων.

Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν ήδη τη νέα αυτή τεχνολογία για να κατασκευάσουν ψευδοροφές και χρωματιστά χωρίσματα δωματίων. Οι λαμπτήρες OLED θα μπορούν επίσης να ενσωματώνονται σε γυάλινα παράθυρα, τα οποία θα είναι διαφανή όταν είναι σβηστά τα φώτα αλλά θα γίνονται αδιαφανή μόλις ανοίξουν τα φώτα.

Υπολογιστές

Με συστήματα «ανθρώπινης διάδρασης», τα οποία θα αντικαταστήσουν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι των σημερινών υπολογιστών, εξοπλίζονται οι υπολογιστές του μέλλοντος. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ένα σύστημα g-speak με ευαισθησία στην κίνηση, που ανέπτυξε η Oblong Industries στο Λος Άντζελες. Πρόκειται για ένα «χωρικό λειτουργικό περιβάλλον», το οποίο ελέγχεται από το χρήστη μέσω ειδικών γαντιών που επικοινωνούν ασύρματα με την κεντρική μονάδα και έχει θυμίζει το σύστημα διάδρασης στην ταινία Minority Report.

Ναυτεμπορική