5 Οκτ 2009

25η πιο επιθυμητή χώρα η Ελλάδα


Στο ερώτημα σε ποια χώρα θα θέλατε να ζείτε, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση από τις 182 χώρες μέλη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) και βάσει στοιχείων που συλλέχθηκαν πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση, στην κορυφή των πλέον επιθυμητών χωρών του πλανήτη παραμένει η Νορβηγία και ακολουθούν η Αυστραλία, η Ισλανδία και ο Καναδάς, αφού διαθέτουν τον υψηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται ο Νίγηρας, το Αφγανιστάν και η Σιέρρα Λεόνε, που διαθέτουν τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Ο λόγος είναι απλός: Το προσδόκιμο ζωής στο Νίγηρα είναι τα 50 χρόνια, περίπου 30 χρόνια λιγότερο από αυτό της Νορβηγίας, ενώ το κάθε δολάριο που κερδίζει ένας άνθρωπος αντιστοιχεί σε 85 δολάρια στη σκανδιναβική χώρα.

Μεγάλο προσδόκιμο ζωής έχουν οι Ιάπωνες με 82,7 χρόνια, ενώ το Αφγανιστάν έχει μόλις 43,6 χρόνια.

Κατά τη φετινή έρευνα, πέντε χώρες η -Κίνα, η Βενεζουέλα, το Περού, η Κολομβία και η Γαλλία- κατάφεραν να «ανέβουν» ψηλότερα στη λίστα, βελτιώνοντας το ΑΕΠ και το προσδόκιμο ζωής. Η Κίνα, η Κολομβία και η Βενεζουέλα βελτίωσαν τις αποδόσεις τους και στην εκπαίδευση, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Τζαμάικα.

zougla.gr