20 Οκτ 2009

Ο τροχός της... εξέλιξης!

Η τεχνολογία, όσο και αν δεν γίνεται αισθητό, επηρεάζει την καθημερινότητα μας σε βαθμό που πριν από μερικές δεκαετίες δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε. Έτσι, σε καμία περίπτωση, όταν οι πρώτοι άνθρωποι κατασκεύασαν τον τροχό για να μεταφέρουν βαριά αντικείμενα δεν φαντάζονταν την εξέλιξη που θα είχε μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια.

Η τελευταία λέξη της επιστήμης της τεχνολογίας στον τροχό είναι ένα νέο σύστημα που αναμένεται να αντικαταστήσει τις ρόδες του ποδηλάτου και αρχικά θα τοποθετηθεί στα μικρά ποδήλατα που χρησιμοποιούν τα παιδιά.

Πρόκειται για το νέο σύστημα Gyrowheel, που αποτελεί προϊόν πολύχρονης έρευνας, και θα εξοπλίσει την μπροστινή ρόδα του ποδηλάτου και θα βοηθά τα παιδιά να κρατούν ισορροπία.

Εν ολίγοις, όταν το παιδί γύρει απότομα προς τη μία πλευρά –και θα διατρέχει τον κίνδυνο να πέσει- το Gyrowheel θα ενεργοποιείται αυτομάτως με σκοπό να ξανακεντράρει το ποδήλατο σε σχέση με το βάρος του παιδιού.

Αυτό επιτυγχάνεται καθότι η μπροστινή ρόδα αντί για ακτίνες θα φέρει έναν πρόσθετο δίσκο ο οποίος θα περιστρέφεται ανεξάρτητα από την εξωτερική ρόδα. Όταν ο εσωτερικός τροχός επιταχύνει δημιουργεί μία δύναμη ικανή να κρατήσει το ποδήλατο σε ισοροπία.

Συνεπώς, το εν λόγω σύστημα θα αντικαταστήσει τις βοηθητικές ρόδες και θα εξαλείψει την ανησυχία των γονιών μην πέσουν και χτυπήσουν τα «βλαστάρια» τους.

Εκ κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί πως τα μικρά παιδιά που δοκίμασαν το εν λόγω ποδήλατο στη Καλιφόρνια έμαθαν να ισορροπούν σε κανονικό ποδήλατο μόλις σε μία ώρα!

Το Gyrowheel αναμένεται στην αγορά το 2010.

stifora.gr