20 Οκτ 2009

Υπεραιωνόβιοι με σώμα... 50άρη


Πώς θα σας φαινόταν ένας υπερήλικας να έχει το σώμα 50χρονου; Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό που σήμερα ακούγεται αδύνατο μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον.

Τα μισά από τα μωρά που γεννιούνται σήμερα στη Βρετανία υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 100 χρόνια ζωής χάριν στην καλύτερη ποιότητα βίου, αλλά τα σώματά τους θα γεράσουν εξίσου.

Για να γίνουν πραγματικότητα τα «50 δραστήρια χρόνια μετά τα 50», οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Leeds θα ξοδέψουν περίπου 50 εκατομμύρια λίρες τα επόμενα πέντε χρόνια για να εργαστούν πάνω σε πρωτοποριακές ιδέες.

Αρχικά σκοπεύουν να χορηγήσουν στους συνταξιούχους νέους ιστούς και εμφυτεύματα. Γοφοί, γόνατα και βαλβίδες καρδιάς είναι από τα πρώτα που θα δοθούν, με στόχο να αντικατασταθούν επιτυχώς τελικά όλα τα μέλη του σώματος που με την πάροδο του χρόνου… γερνούν.

Το τμήμα Ιατρικής και Βιολογίας του πανεπιστημίου έχει ήδη δημιουργήσει ένα εμφύτευμα γοφού που μπορεί να διαρκέσει για μία ζωή. Ωστόσο οι ειδικοί, αν τελικά αυτή η πρωτοποριακή ιατρική εξέλιξη εφαρμοσθεί στο μέλλον, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις επιπτώσεις μιας κοινωνίας... που δε θα γερνά.

zougla.gr