Όπως αναφέρουν πλέον οι ειδικοί, οι ηλιακοί συλλέκτες από οργανικά υλικά έχουν πολλά προτερήματα σε σύγκριση με τους συλλέκτες, που κατασκευάζονται από το πυρίτιο. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε ("ΝΒ"), Δανοί επιστήμονες παρουσίασαν νέους ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι δεν ξεπερνούν σε μέγεθος ένα δίσκο cd.
Ο Σούρεν Γκεβοργκιάν είναι ένας νεαρός Αρμένιος, ο οποίος εργάζεται στο εργαστήριο Ρίσο, στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών, που εδρεύει στην πόλη Ροσκίλντε, της Δανίας. Τα αποτελέσματα των δικών του ερευνών συνέβαλαν τα μέγιστα στην παραγωγή μιας νέας γενιάς ηλιακών συλλεκτών. Ο ερευνητής ανοίγει την τσάντα του και βγάζει ένα λεπτό δίσκο.
"Φαίνεται σαν cd, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην "ΝΒ", έχει το ίδιο μέγεθος και την ίδια φόρμα. Σε αντίθεση, όμως, με ένα συμβατικό cd, το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται είναι εύκαμπτο και για το λόγο αυτό θεωρείται ιδανικό να το τοποθετήσει κάποιος ακόμα και πάνω σ' ένα καλοκαιρινό καπέλο".
Γιατί, όμως, να βάλει κάποιος αυτόν το λεπτό, πλαστικό δίσκο πάνω από ένα καλοκαιρινό καπέλο; Η απάντηση είναι απλή αλλά και ασυνήθιστη: επειδή έτσι θα μπορέσει να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια! Αυτό διότι ο μικρός αυτός δίσκος είναι ένας ηλιακός συλλέκτης από πλαστικό. Ο ειδικός μίλησε για έναν οργανικό ηλιακό συλλέκτη. Πρόσθεσε μάλιστα πως έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλους συλλέκτες, βασικό υλικό κατασκευής των οποίων είναι το πυρίτιο και που συνηθίσαμε να τους βλέπουμε στις οροφές ορισμένων σπιτιών.
"Οι οργανικοί ηλιακοί συλλέκτες, είπε χαρακτηριστικά, είναι πιο φθηνοί επειδή είναι φτιαγμένοι από πλαστικό, το οποίο δεν κοστίζει πολύ. Είναι πολύ πιο φθηνό από ό,τι η βάση πυριτίου. Είναι όμως λιγότερο αποτελεσματικοί. Ενώ η αποδοτικότητά τους είναι 3%, ένας κανονικός ηλιακός συλλέκτης φθάνει στο 15%. Οι οργανικοί συλλέκτες δεν είναι ιδανικοί για τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας. Για κάποια προϊόντα, όμως, είναι πολύ χρήσιμοι".
Κέρδος online