1 Σεπ 2009

Σούπερ Disney...

Ο Spider [SPIr.AT] man και άλλοι αγαπημένοι υπερήρωες κινουμένων σχεδίων ανήκουν πλέον στην «οικογένεια» της Walt Disney μετά τη συμφωνία, ύψους τεσσάρων δισ. δολαρίων, για την εξαγορά της Marvel Entertainment.

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία της Disney και την πρώτη σημαντική συμφωνία στον τομέα ψυχαγωγίας και ΜΜΕ από την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης, το προηγούμενο φθινόπωρο.

Η τελευταία μεγάλη συμφωνία που ανακοίνωσε η Disney ήταν το 2006, τότε που είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Pixar Animation Studios -των κινηματογραφικών στούντιο που δημιούργησαν την εισπρακτική επιτυχία κινουμένων σχεδίων «Toy Story»- έναντι 7,4 δισ. δολαρίων σε μετοχές.

Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Disney να εξασφαλίζει έσοδα από δημοφιλές περιεχόμενο, το οποίο προβάλλει σε διάφορες πλατφόρμες. Παράλληλα, οι δημοφιλείς χαρακτήρες της Marvel -όπως ο Iron-Μan, Spider-Man, X-Men, Κάπτεν Αμέρικα και Fantastic Four- αναμένεται να ενισχύσουν την απήχηση της Disney στο κοινό των ανδρών νεαρής ηλικίας.

Η Marvel έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια παραγωγής και διανομής με ανταγωνιστές της Disney, συμπεριλαμβανομένης της Sony Entertainment, την 20th Century Fox της News Corp. και την Paramount Pictures της Viacom oι οποίες περιπλέκουν τη στρατηγική θέση της εταιρείας. Ομως ο οικονομικός διευθυντής της Disney, Toμ Σταγκς, τόνισε ότι η εταιρεία θα έχει την ευκαιρία παραγωγής και διανομής του περιεχομένου της Marvel όταν λήξουν τα παραπάνω συμβόλαια.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Marvel, Αϊκ Πέρλματερ, χαρακτήρισε την Disney ως «το τέλειο σπίτι για τη φανταστική βιβλιοθήκη χαρακτήρων της Marvel». Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να εξασφαλίσει και την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.
Πηγή: Ναυτεμπορική