17 Σεπ 2009

Καθορίστηκαν τα κριτήρια για το κλείσιμο των σχολείων από το Συμβούλιο Πανδημίας

Σε περίπου 48 ώρες θα βρίσκονται και στην Ελλάδα τα πολυαναμενόμενα πανδημικά εμβόλια. Περίπου 60.000 σκευάσματα της εταιρίας Novartis θα εισαχθούν στην χώρα το Σάββατο από την Ιταλία όπου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις του φαρμακευτικού κολοσσού, ενώ άλλα 70.000 εμβόλια ετοιμάζονται να παραλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες από την εταιρία GlaxoSmithKline την ερχόμενη Δευτέρα.
Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικά ψυγεία του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στη Βάρη, και θα διανεμηθούν στις Νομαρχίες όλης της χώρας αμέσως μόλις η Ευρωπαϊκή Αρχή για τα Φάρμακα (ΕΜΕΑ) δώσει το «πράσινο» φως για τη χορήγησή τους στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Επιχειρησιακής και Επιστημονικής Αντιμετώπισης της Πανδημίας Νέας Γρίπης, προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχουν οι επαγγελματίες υγείας, (εκτιμάται ότι είναι περίπου 70.000 και στη συνέχεια οι έγκυες πρώτου και δευτέρου τριμήνου, που υπολογίζονται περίπου σε 9.000) και θα ακολουθήσουν τα άτομα που φυλάσσουν παιδιά ηλικίας 0 έως έξι μηνών.

Στο μεταξύ, σε συνεδρίασή του σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Γρίπης υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθόρισε τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίζεται κατά περίπτωση το κλείσιμο σχολείων. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να αποφασίζεται το κλείσιμο της σχολικής τάξης ή και της σχολικής μονάδας εάν οι απουσίες (είτε σε καθηγητές είτε σε μαθητές) κυμαίνονται από 30% με 40%. Την οριστική απόφαση θα λαμβάνει κάθε φορά η διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση της Νομαρχίας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός μετά το πέρας της συνεδρίασης, έχει ήδη ξεκινήσει η καθημερινή καταγραφή απουσιών σε καθηγητές και μαθητές στα σχολεία της χώρας, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ, από on line βάση δεδομένων, θα παρακολουθεί και θα αναλύει τα στοιχεία για την εικόνα της πορείας της νέας γρίπης στα σχολεία.
της Παναγιώτας Καρλατήρα

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ