17 Σεπ 2009

Φθηνός "πράσινος" ηλεκτρισμός από ανθρώπινες τρίχες μαλλιών!


Ίσως στο μέλλον τα κουρεία και τα κομμωτήρια να βρουν ένα απρόσμενο πρόσθετο εισόδημα από τις τόσες τρίχες των πελατών τους, που πετιούνται στο πάτωμα. Ένας 18 νεαρός εφευρέτης από το Νεπάλ κατασκεύασε ένα επαναστατικό τύπο ηλιακού συλλέκτη που χρησιμοποιεί ανθρώπινες τρίχες μαλλιών. Ο Μίλαν Κάρκι (φωτό), που κατάγεται από ένα απομακρυσμένο χωριό του Νεπάλ (όπου οι διακοπές ρεύματος φτάνουν και τις 16 ώρες τη μέρα) σπουδάζει σε σχολείο του Κατμαντού, σύμφωνα με τη βρετανική "Daily Mail" και φιλοδοξεί να προσφέρει στον κόσμο, ειδικά στις φτωχές χώρες, φθηνό "πράσινο" ηλεκτρισμό.

Όπως πιστεύει, οι τρίχες είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν ως αγωγός ηλεκτρισμού στους ηλιακούς συλλέκτες (πάνελ) και να φέρουν πραγματική επανάσταση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

"Στην αρχή ήθελα να παράγω ηλεκτρισμό για το σπίτι μου, μετά για το χωριό μου και τώρα πια σκέφτομαι όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Μίλαν, ο οποίος προτείνει την αντικατάσταση του ακριβού πυριτίου ως συστατικού των πάνελ, με τις…τζάμπα τρίχες. Μαζί με τέσσερις συμμαθητές του, κατασκεύασε ένα πιλοτικό πάνελ από τρίχες, αρχικά σαν πείραμα, αλλά τώρα πια είναι πεισμένος ότι η εφεύρεσή του μπορεί να έχει εμπορική βιωσιμότητα και ευρείες εφαρμογές.

Ήδη ο Μίλαν και οι συνομήλικοί του έχουν φτιάξει άλλα δύο πάνελ που τα έδωσαν για δοκιμές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το πάνελ από τρίχες παράγει 18 βατ ενέργειας και κοστίζει γύρω στα 28 ευρώ το καθένα να παραχθεί. Όμως, αν κατασκευασθεί μαζικά, ο Μίλαν ελπίζει ότι η τιμή του μπορεί να πέσει στο μισό τουλάχιστον, δηλαδή θα έχει περίπου το ένα τέταρτο της τιμής των ηλιακών συλλεκτών που πουλιούνται σήμερα στην χώρα του και έχουν ανάλογη ισχύ.

Η μελανίνη, η χρωστική ουσία που δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους, είναι φωτο-ευαίσθητη και παράλληλα δρα σαν ένα είδος αγωγού. Το ηλιακό πάνελ από τρίχες μπορεί να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα ζευγάρι μπαταρίες.

Οι κάτοικοι του Νεπάλ μπορούν να αγοράσουν μισό κιλό τρίχες αντί περίπου 20 ευρω-λεπτών και η ποσότητα αυτή μπορεί να διαρκέσει στο ηλιακό πάνελ για λίγους μήνες. Επιπλέον, η αντικατάστασή τους είναι εύκολη και μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον κάτοχο του συλλέκτη, χωρίς να χρειάζεται να έρθει συντηρητής με αμοιβή.

Οι συγχωριανοί του Μίλαν που είναι πολύ προληπτικοί και δεν πιστεύουν στην επιστήμη, αρχικά δεν είδαν με καλό μάτι την εφεύρεσή του, αλλά τώρα που διαπίστωσαν πως όντως δουλεύει και (κυρίως) πως είναι φθηνή, πείστηκαν για την αξία της.

Ο Μίλαν, ο οποίος δήλωσε ότι έχει ως πρότυπο τον εφευρέτη Τόμας Έντισον, εμπνεύστηκε αρχικά όταν διάβασε ένα βιβλίο του διάσημου φυσικού Στέφεν Χόκινγκ, όπου περιγράφονταν τρόποι δημιουργίας στατικού ηλεκτρισμού από τρίχες.

Πηγή: ΕΡΤ