Αν έχετε περάσει τα 40, καλό είναι να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να κοιμάστε καλά και αρκετά το βράδυ. Μία νέα μελέτη δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλεί ορισμένες χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, που έχουν ως συνέπεια την ανάπτυξη νόσου του Άλτσχαϊμερ αργότερα στη ζωή.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και τα ευρήματά της είναι προκαταρκτικά. Ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νταίηβιντ Μ. Χόλτσμαν, διευθυντής του Τμήματος Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, εκτιμά πως πιθανότατα ισχύουν και για τους ανθρώπους. Και αυτό, διότι οι χημικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν στα ποντίκια στα οποία προκλήθηκε έλλειψη ύπνου είναι ίδιες με αυτές που παρατηρούνται στους ανθρώπους.
Οι ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Άλτσχαϊμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών υπολογίζουν ότι 150.000 έως 160.000 Έλληνες πάσχουν από τη νόσο, η οποία αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία άνοιας στην τρίτη ηλικία. Σε όλη την Ευρώπη, εξάλλου, ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται σε 7,3 εκατομμύρια.
Η νόσος του Άλτσχαϊμερ είναι ανίατη. Παρ’ ότι υπάρχουν φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξή της, δεν έχει ακόμη βρεθεί θεραπεία. Στα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται μερικές φορές και προβλήματα ύπνου.
Πως έγινε η μελέτη
Ο δρ Χόλτσμαν και οι συνεργάτες του άρχισαν την μελέτη τους για να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών, δημιουργώντας πλάκες οι οποίες αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» της νόσου του Άλτσχαϊμερ. Αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά την ύπαρξη των πλακών, δεν ξέρουν πως και γιατί ακριβώς δημιουργούνται σε μερικούς ασθενείς, αν και εικάζουν ότι κάποιον ρόλο πρέπει να παίζει κάποια διαταραχή στον τρόπο επικοινωνίας των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους.
Οι ερευνητές επινόησαν έναν τρόπο για να καταγράφουν μία φορά την ώρα τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, τόσο στα ποντίκια όσο και σε ανθρώπους (μέσω της τοποθέτησης ενός μικρού καθετήρα που μετρά διαρκώς το εγκεφαλονωτιαίο υγρό – ένα υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό στην σπονδυλική στήλη).
Όπως έγραψαν στην επιθεώρηση «Science», διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής αυξάνονται όση ώρα άνθρωποι και ποντίκια είναι ξύπνιοι, και μειώνονται στη διάρκεια του ύπνου. Η διακύμανση αυτή ενδέχεται να σχετίζεται με την δραστηριότητα του εγκεφάλου, η οποία είναι εντονότερη όταν είμαστε ξύπνιοι.
Όταν οι ερευνητές είδαν πως υπήρχε συσχέτιση με τον ύπνο, προκάλεσαν έλλειψη ύπνου στα ποντίκια, με συνέπεια να παραμένουν συνεχώς αυξημένα τα επίπεδα της πρωτεΐνης – και σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργήθηκαν στον εγκέφαλο των ποντικιών οι χαρακτηριστικές πλάκες της νόσου του Άλτσχαϊμερ.
Τι σημαίνει για τους ανθρώπους
Ο δρ Χόλτσμαν πιστεύει πως εάν ένας άνθρωπος μένει ξύπνιος περισσότερο από το φυσιολογικό, τα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής επίσης μένουν αυξημένα για πολλή ώρα. Αυτό μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο ειδικά στην μέση ηλικία, διότι οι πλάκες που προκαλούν τη νόσο του Άλτσχαϊμερ αρχίζουν να δημιουργούνται στον ανθρώπινο εγκέφαλο πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματά της.
Ο δρ Νικόλαος Σκαρμέας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στην πόλη της Νέας Υόρκης, και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στο Άλτσχαϊμερ στον κόσμο, χαρακτήρισε τα ευρήματα αυτά «πολύ εντυπωσιακά, εξαιρετικά πολύτιμα και πολύ χρήσιμα».
Όπως είπε ο δρ Σκαρμέας, η νόσος του Άλτσχαϊμερ έχει συσχετιστεί και κατά το παρελθόν με τα προβλήματα ύπνου, αλλά κυρίως ως αιτία των προβλημάτων αυτών. «Η ιδέα ότι μπορεί να ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή να προκαλεί η έλλειψη ύπνου το Άλτσχαϊμερ, είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε και να μελετήσουμε περαιτέρω», τόνισε.
Ο δρ Χόλτσμαν από την πλευρά του είπε πως επόμενο βήμα της ιατρικής έρευνας είναι να διερευνηθεί πως μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα οι χημικές διεργασίες στον εγκέφαλο, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κοιμηθούν περισσότερο και ο εγκέφαλός τους να αναπτύσσει λιγότερες πλάκες.
Έως τότε, η συμβουλή του είναι απλή: «Να κοιμάστε πολύ και καλά στην μέση ηλικία»
Πηγή: solidaritymit.blogspot.com