Σοβαρή απειλή αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη συμφωνία στο χώρο των βιβλίων, με την οποία η Google εξασφάλισε την πρόσβαση στο περιεχόμενο 18 εκατ. βιβλίων, τα οποία πρόκειται να ψηφιοποιήσει, έναντι 125 εκατ. δολαρίων.
Η πολύκροτη συμφωνία θα βρεθεί σύντομα στο μικροσκόπιο κάποιου ομοσπονδιακού δικαστή με την πιθανότητα να επιβληθούν από το δικαστήριο τροποποιήσεις της συμφωνίας στο πλαίσιο της πολιτικής κατά των συμπράξεων.
Αιτία της επανεξέτασης αυτής ήταν οι διαμαρτυρίες των συγγραφέων για πενιχρά οφέλη από τη συμφωνία. Παράλληλα, οι βιβλιοπώληδες προειδοποιούν για τους σοβαρούς κινδύνους που εμπεριέχει η συγκέντρωση των δικαιωμάτων έκδοσης των παλιών βιβλίων που βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας από μία μοναδική εταιρεία.
Πολλοί, ωστόσο, επικροτούν το φιλόδοξο σχέδιο της Google να αποκαταστήσει την πρόσβαση του αναγνωστικού κοινού στο 60% των βιβλίων –συνολικά 10 εκατ. βιβλία– για τα οποία έχουν εκδοθεί πνευματικά δικαιώματα αλλά δεν διατίθενται στην αγορά. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του εγχειρήματος, η αποκατάσταση της πρόσβασης στο χαμένο αυτό υλικό αποτελεί εξαίρετο παράδειγμα της ευεργετικής δράσης της τεχνολογίας.
Το πρόβλημα, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για «ορφανά» έργα, καθώς δεν είναι γνωστός ο κάτοχος των πνευματικών τους δικαιωμάτων.
Αυτός είναι ο λόγος που καθιστά τη συμφωνία μεταξύ της Google, των εκδοτών και των συγγραφέων περίπλοκη υπόθεση, καθώς η Google καλείται να λύσει το μυστήριο των «χαμένων ιδιοκτητών» προτού προχωρήσει στην έκδοση του περιεχομένου των εν λόγω βιβλίων.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Η ανησυχία για την πολιτική μας στα ελληνοτουρκικά και ο ”δαίμονας” που
γίνεται επικίνδυνος
Πριν από 34 δευτερόλεπτα