24 Αυγ 2009

Ονειρα γλυκά και... φυσικά

Ετοιμάστε ένα αφέψημα με ένα μείγμα από πασιφλόρα και βαλεριάνα, γνωστά για τις χαλαρωτικές και ηρεμιστικές τους ιδιότητες, το οποίο θα πιείτε μία ώρα πριν ξαπλώσετε.

Για να χαλαρώσετε το νευρικό σύστημα και να σας πάρει ο ύπνος, δοκιμάστε αυτή τη στάση: ξαπλώστε στο πάτωμα, κοντά σε μια πολυθρόνα, φέρτε τα πόδια πίσω από το κεφάλι και ακουμπήστε τα στην πολυθρόνα έτσι ώστε να είναι παράλληλα στο πάτωμα. Μείνετε σε αυτή τη στάση για μερικά δευτερόλεπτα αναπνέοντας αργά και ρυθμικά.

Οταν νιώθετε εξαντλημένη αλλά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, δοκιμάστε αυτή τη στάση: ξαπλώστε στην αριστερή σας πλευρά και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από το δεξί γόνατο, το μπράτσο, την κοιλιά και το κεφάλι σας έτσι ώστε να νιώθετε απόλυτα προστατευμένη και να χαλαρώσετε.

Ακολουθήστε αυτούς τους 5 απλούς κανόνες του φενγκ σούι στο υπνοδωμάτιο για να εξασφαλίσετε ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

1. Τοποθετήστε το κρεβάτι διαγώνια μέσα στον χώρο έτσι ώστε να βλέπετε την πόρτα του δωματίου.


2. Τοποθετήστε το κρεβάτι έτσι ώστε να μη βλέπετε μέσα από άλλες πόρτες, για παράδειγμα του μπάνιου ή της ντουλάπας. Αν αυτό δεν γίνεται, φροντίστε να την κλείνετε το βράδυ.


3. Το κρεβάτι σας δεν πρέπει να βρίσκεται κάτω από το παράθυρο, γιατί αλλιώς χάνετε ζωτική ενέργεια στη διάρκεια της νύχτας.


4. Το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι πάντα συγυρισμένο και τακτικό, ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα η ενέργεια.


5. Διακοσμήστε το υπνοδωμάτιο με αντικείμενα που ευνοούν την κίνηση της ενέργειας, όπως καθρέφτες, φυτά, πέτρες και αγάλματα και αποφύγετε να έχετε στον χώρο που κοιμάστε τον υπολογιστή, την τηλεόραση και το στερεοφωνικό.

Ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα με ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι, ένα κάτω από τα γόνατα και σκεπάστε τα μάτια σας με ένα κομμάτι σκούρο ύφασμα. Μείνετε σε αυτή τη στάση για 20 λεπτά, εισπνέοντας και εκπνέοντας αργά και ρυθμικά και χωρίς να σκέφτεστε τίποτα.




Καλοκαιρινή αϋπνία
Τις ζεστές νύχτες η αϋπνία χτυπάει κόκκινο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξενυχτάνε στο μπαλκόνι. Δώστε λύση στο πρόβλημα με τα μυστικά που σας προτείνουμε.

Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα στο κρεβάτι και προτιμήστε βαμβακερά σεντόνια και νυχτικό για να αναπνέει σωστά το δέρμα σας. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο πάντα την ίδια ώρα: ο οργανισμός έχει τις συνήθειές του!

Το βραδινό γεύμα πρέπει να είναι πάντα ελαφρύ. Εκτός από ζυμαρικά ή ρύζι, μπορείτε επίσης να φάτε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια. Μισή ώρα πριν ξαπλώσετε φάτε μία μπανάνα ή μία φέτα ανανά, που περιέχουν σεροτονίνη, η οποία έχει ηρεμιστική δράση.

Αποφύγετε το οινόπνευμα, που αφυδατώνει τον οργανισμό και προκαλεί νυχτερινή εφίδρωση και το τσιγάρο που έχει διεγερτική επίδραση στο νευρικό σύστημα.

Δοκιμάστε ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο πριν ξαπλώσετε, το οποίο ωφελεί τη μικροκυκλοφορία στις γάμπες. Ρίξτε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε μια λεκάνη με μισό λίτρο δροσερό νερό. Βουτήξτε στο υγρό ένα σφουγγάρι και κάντε μασάζ στις γάμπες ξεκινώντας από τους αστραγάλους και συνεχίζοντας προς τα πάνω. Επαναλάβετε πέντε φορές από κάθε πλευρά και μετά αφήστε τα πόδια σας μέσα στο νερό για δέκα λεπτά.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ