Η Google Health, η υπηρεσία της Google η οποία εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο παρέχει δωρεάν στους χρήστες τη δυνατότητα αποθήκευσης προσωπικών ιατρικών δεδομένων, προχώρησε πρόσφατα σε μία ακόμη πιο «ριζοσπαστική» κίνηση: παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να καταχωρίζουν και τη λεγόμενη «βιολογική διαθήκη» τους.
Στόχος της Google Health, σύμφωνα με τις επίσημες εξαγγελίες της εταιρείας, είναι να προσφέρει σε εκατομμύρια ανθρώπους ένα χρήσιμο εργαλείο μέσω του οποίου θα απαλλαγούν από την ατελείωτη «χαρτούρα» των ιατρικών γνωματεύσεων και συνταγών, θα μπορούν να δημιουργήσουν το προσωπικό τους ψηφιακό ιατρικό αρχείο, το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν ανά πάσα στιγμή και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση και άλλοι, όπως ο θεράπων ιατρός ή μέλη του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος, πάντοτε βέβαια με τη δική τους συναίνεση.
Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης ιατρικών δεδομένων, ενός «κοινωνικού δικτύου υγείας», μέσα από το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και απόψεις. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή: αφού εγγραφεί, ο χρήστης μπορεί να «φορτώσει» τις πληροφορίες που επιθυμεί σκανάροντας τα ιατρικά αρχεία του.
Η Google όμως θεώρησε χρέος της να προσθέσει και μία ακόμη υπηρεσία, η οποία, αν και ακούγεται μακάβρια, εντούτοις δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κοινοποιούν εκ των προτέρων πώς επιθυμούν να τερματίσουν τη ζωή τους σε περίπτωση που η κατάσταση της υγείας τους έχει βλαφθεί ανεπανόρθωτα. Πρόκειται για ένα είδος «βιολογικής διαθήκης», έννοια αρκετά διαφιλονικούμενη, η οποία μόνο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκτά κάποιο νομικό υπόβαθρο στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, αντίθετα, η λεγόμενη «advance directive» είναι ένα απολύτως νόμιμο έγγραφο που περιορίζει τη δικαιοδοσία του γιατρού. Μέσω της ιστοσελίδας της Google Health, μπορεί κάποιος να τυπώσει το σχετικό έγγραφο, να το συμπληρώσει, να το σκανάρει και να το προσθέσει στο ήδη δημιουργημένο ιατρικό του προφίλ.
Σε αυτή την ψηφιακή βιολογική διαθήκη ο χρήστης έχει μάλιστα τη δυνατότητα να δώσει πολύ σαφείς οδηγίες σχετικά με το πώς επιθυμεί να διαθέσει το σώμα του μετά θάνατον. Για παράδειγμα, αν είναι δωρητής οργάνων, μπορεί να δηλώσει εκ των προτέρων ποια όργανα του σώματός του επιθυμεί να δωρίσει, σε ποιον ή ποιους, καθώς και τον σκοπό της δωρεάς (μεταμόσχευση, έρευνα, εκπαίδευση). Επίσης, μπορεί να δηλώσει σε ποια είδη θεραπευτικής αγωγής δεν επιθυμεί να υποβληθεί (αντιβιοτικά, μηχανική υποστήριξη διάφορων οργάνων, κ.ά.).
Πηγή: Ελευθεροτυπία
22 Αυγ 2009
Θα υποβάλλουμε τη βιολογική μας διαθήκη μέσω Διαδικτύου
Σάββατο, Αυγούστου 22, 2009
Cocktail News