Ένα επίθεμα με μικροσκοπικές βελόνες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο μέλλον ως εναλλακτική λύση στις υποδερμικές σύριγγες που τρομάζουν πολλούς ανθρώπους.
«Το όραμά μας είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο γρίπης στη μορφή επιθέματος το οποίο μπορούν να εφαρμόσουν οι ασθενείς μόνοι τους» ανέφερε ο Μαρκ Πράουσνιτζ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, ο οποίος παρουσίασε την πειραματική συσκευή στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα, η ομάδα του Πράουσνιτζ χορήγησε εμβόλια γρίπης σε ποντίκια, χρησιμοποιώντας είτε συμβατικές σύριγγες, είτε το επίθεμα μικροβελόνων. Όταν τα πειραματόζωα εκτέθηκαν στον ιό της γρίπης, το επίθεμα αποδείχθηκε τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικό στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Συνεχίζουμε τις δοκιμές σε ζώα, εργαζόμαστε όμως και για την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους, την οποία ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε το 2010» ανέφερε ο ερευνητής.
Οι μικροβελόνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για εμβολιασμούς, αλλά και για τη χορήγηση φαρμάκων τοπικά σε συγκεκριμένους ιστούς, για παράδειγμα στον αμφιβληστροειδή ασθενών με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Σήμερα, τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με επώδυνες ενέσεις μέσα στο μάτι.
Η παραγωγή των μικροβελόνων, επισήμανε ο Πράουσνιτζ, κατέστη δυνατή χάρη σε νέες τεχνικές της μικροηλεκτρονικής που επιτρέπουν την παραγωγή δομών σε κλίμακα μερικών μικρομέτρων (χιλιοστών του χιλιοστού).
Πηγή: in.gr
Ο ΟΗΕ Στραγγαλίζει τους Λαούς με… Συμπόνια…
Πριν από 2 ώρες