Αυτήν την περίοδο κάνει θραύση η μέθοδος με το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, όταν ο πελάτης της τράπεζας επιχειρεί να κάνει ανάληψη από το ΑΤΜ, τα μέλη της σπείρας περιμένουν στην ουρά προσπαθώντας να δουν το pin. Αν το καταφέρουν, συνεχίζουν στο επόμενο στάδιο: μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή, το πρώτο μέλος της σπείρας ρίχνει ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ κάτω και λέει στον πελάτη: «Συγγνώμη, σας έπεσαν 20 ευρώ». Μόλις αυτός σκύψει για να πάρει τα χρήματα, ο απατεώνας αντικαθιστά την κάρτα του με μία άλλη, πλαστή. Έτσι, οι επιτήδειοι παίρνουν την κάρτα και γνωρίζοντας το ΡΙΝ κάνουν αναλήψεις χωρίς πρόβλημα, ενώ ο πελάτης νομίζει ότι έχει τη σωστή κάρτα στην κατοχή του και δεν την ακυρώνει.
Πέρα από το παραπάνω κόλπο- επιδιώκουν να «παγιδεύσουν» ΑΤΜ που βρίσκονται εκτός τραπεζικών καταστημάτων τοποθετώντας κάμερες ακόμα και σε... σέλες ποδηλάτου που παρκάρουν απέναντι από το μηχάνημα.
Παράλληλα, τοποθετούν μια ειδική μεμβράνη στη σχισμή του ΑΤΜ, μέσω της οποίας «διαβάζουν» τη μαγνητική ταινία της κάρτας, ώστε να μπορούν να φτιάχνουν πλαστές κάρτες.
Πέρα από τα ΑΤΜ, υποψήφια θύματα της ηλεκτρονικής απάτης είναι και όσοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να κάνουν συναλλαγές. Στην περίπτωση αυτή, οι απατεώνες στέλνουν παραπλανητικά e-mail ζητώντας από τους πελάτες των τραπεζών να πληκτρολογήσουν τον αριθμό του λογαριασμού τους και τον μυστικό κωδικό, προκειμένου να μην μπλοκαριστεί η κάρτα τους.
«Καύσωνας» επιθέσεων, τόσο στα ΑΤΜ όσο και μέσω του Διαδικτύου, χτυπά τα εναλλακτικά δίκτυα των τραπεζών, καθώς σπείρες επιτηδείων επιδιώκουν να κλέψουν τους κωδικούς των λογαριασμών αλλά και των πιστωτικών καρτών.
Περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο «κάνουν φτερά» στην Ελλάδα, ενώ παραδοσιακά τους καλοκαιρινούς μήνες τα ΑΤΜ που βρίσκονται κυρίως στις παραθεριστικές περιοχές μπαίνουν στο στόχαστρο των απατεώνων που επιλέγουν αφύλακτα μηχανήματα εκτός τραπεζών.
Η μάστιγα του ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς στις e-σπείρες συμμετέχουν πλέον και εξειδικευμένοι γνώστες πληροφορικής, οι οποίοι απολύθηκαν από εταιρείες ηλεκτρονικής ασφάλειας και πλέον αξιοποιούν τις γνώσεις τους προκειμένου να υποκλέψουν πληροφορίες.
Ενδεικτικό είναι ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκε η μεγαλύτερη υπόθεση κλοπής δεδομένων πιστωτικών καρτών στην ιστορία, καθώς σπείρα τριών επιτηδείων στης ΗΠΑ κατάφερε να αποσπάσει τους αριθμούς από τουλάχιστον 130 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες.
Όσο για την Ελλάδα, οι σπείρες των επιτηδείων παραδοσιακά κάθε καλοκαίρι κάνουν «χρυσές δουλειές» σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Το τρικ με το χαρτονόμισμα
Απέναντι στο μπαράζ των επιθέσεων, οι τράπεζες έχουν οργανώσει την άμυνά τους, καθώς αυτές πληρώνουν και το μεγαλύτερο μέρος της λείας των επιτηδείων. Όπως εξηγεί ο κ. Δημήτρης Παυλάκης, διευθυντής ηλεκτρονικών εργασιών και εναλλακτικών δικτύων της Εθνικής Τράπεζας, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικού κλειδάριθμου, το οποίο είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές. Δηλαδή, προμηθεύουν τους πελάτες τους με ένα ειδικό μηχάνημα που δημιουργεί ψηφιακούς κωδικούς, τους οποίους και πληκτρολογούν όταν θέλουν να κάνουν συναλλαγές μέσω Ίντερνετ. Έτσι, ακόμα και αν τα στοιχεία του λογαριασμού πέσουν στα χέρια των απατεώνων, δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, μιας και δεν γνωρίζουν τον κωδικό ασφαλείας. Επίσης, η Εθνική αλλά και άλλες τράπεζες έχουν στήσει ειδικούς μηχανισμούς παρακολούθησης ύποπτων συναλλαγών μέσω ΑΤΜ. Έτσι, αν για παράδειγμα ένας πελάτης φανεί ότι πραγματοποιεί ανάληψη χρημάτων στην Αθήνα και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη, η τράπεζα αυτόματα μπλοκάρει την κάρτα και επικοινωνεί μαζί του, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το μέγεθος της απάτης.
Πηγή: madata.gr
Ανέστη κάνω παράκληση στους Μακεδόνες Πολιτικούς Αρχηγούς!...
Πριν από 1 λεπτό