1 Αυγ 2009

Τα μυστικά των λογαριασμών

Πετσέτες, αντηλιακά, βατραχοπέδιλα, μπρατσάκια και βέβαια το κινητό. Απαραίτητο αξεσουάρ για την παραλία, αλλά και για το ταξίδι, το κινητό τηλέφωνο έχει τη δική του θέση στις διακοπές. Για πολλούς ο πιο πιστός σύντροφος, επιτρέπει την επικοινωνία από τα πιο απομακρυσμένα νησιά μέχρι την άκρη του κόσμου, θα απαθανατίσει τις καλοκαιρινές εικόνες και βέβαια θα αναπαράγει το soundtrack και των φετινών διακοπών.

Το κινητό τηλέφωνο όμως έχει και τις δικές του ανάγκες, που οφείλει κανείς να λάβει υπόψη του πριν πάρει τον δρόμο των διακοπών. Από τα μυστικά του roaming μέχρι το Ιnternet εν κινήσει, υπάρχουν κακοτοπιές που πρέπει να αποφύγει κανείς, ώστε να μην αντιμετωπίσει δυσάρεστες εκπλήξεις με τον πρώτο λογαριασμό του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, για την επιβίωση του κινητού στην παραλία, απαιτούνται συχνά ειδικές προφυλάξεις, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν «αναπληρωματικές» συσκευές για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Περιαγωγή με... παγίδες.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η χρήση του κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό ήταν ακριβό χόμπι, σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Κάποτε οι κλήσεις κόστιζαν χρυσάφι και η πρόσβαση στο Ιnternet εκτός συνόρων ήταν αδιανόητη. Σήμερα όμως το κόστος έχει πέσει κατακόρυφα, ενώ οι μειώσεις τιμών δεν αφορούν μόνο την περιαγωγή κλήσεων, αλλά και στα SΜS και τη χρήση του Ιnternet στο εξωτερικό. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να μιλάει και άφοβα, αφού το κόστος αρχίζει από το πρώτο λεπτό, καθώς τα διάφορα πακέτα συνδρομητών (με δωρεάν λεπτά ομιλίας και μηνύματα) δεν ισχύουν εκτός Ελλάδας.

Πριν από το ταξίδι. Πριν ξεκινήσει κανείς το ταξίδι του εκτός Ελλάδος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον πάροχό του και να επιβεβαιώσει ότι η υπηρεσία περιαγωγής είναι ενεργοποιημένη και ότι υποστηρίζεται από τη συσκευή του. Εφόσον δεν είναι, πολύ απλά πρέπει να ζητήσει την ενεργοποίησή της, ενώ παράλληλα μπορεί να ζητήσει πληροφορίες για τις χρεώσεις στη χώρα όπου πρόκειται να ταξιδέψει.

Στο εξωτερικό. Για τις κλήσεις του θα πρέπει να θυμάται ότι στην περιαγωγή είναι σαν να πραγματοποιεί κλήσεις από τη χώρα στην οποία βρίσκεται. Για τον λόγο αυτό, για κλήσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να καλεί κάθε αριθμό με το πρόθεμα της Ελλάδας μπροστά από τον αριθμό που καλεί (+30), ενώ για κλήσεις προς το εξωτερικό θα πρέπει να μην εισάγει το πρόθεμα της κάθε χώρας (σαν να είχε τοπικό τηλέφωνο).

Πόσο κοστίζει. Το κόστος των κλήσεων ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα στην οποία ταξιδεύει κανείς, αλλά και τις συμφωνίες που έχει ο πάροχός του. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να ελέγχει κανείς τι ισχύει πριν φύγει. Επίσης, θα πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να συνδέεται μόνο στο δίκτυο του συνεργαζόμενου στο εξωτερικό παρόχου, διαφορετικά οι σχετικές χρεώσεις μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες. Οι εταιρείες κατηγοριοποιούν τις διάφορες χώρες σε 6-8 ζώνες, με διαφορετικές χρεώσεις στην κάθε ζώνη.

Οι οικονομικότερες υπηρεσίες είναι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το κόστος να αρχίζει από τα 0,1860 ευρώ για κάθε λεπτό ομιλίας στις εισερχόμενες κλήσεις και 0,5069 ευρώ στις εξερχόμενες Αντίθετα, για κλήσεις σε πιο ακριβές ζώνες, το κόστος εκτοξεύεται στα 2 ευρώ ανά λεπτό στις εισερχόμενες και στα 7 ευρώ ανά λεπτό στις εξερχόμενες. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένες εταιρείες διαθέτουν ειδικά πακέτα περιαγωγής, στα οποία- με εφάπαξ χρέωση- το κόστος κλήσης εξισώνεται με αυτό που ισχύει στην Ελλάδα. Προσοχή στα νησιά. Τέλος, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν ενεργοποιήσει την περιαγωγή και κάνουν διακοπές σε νησιά του Αιγαίου ή στα βόρεια σύνορα της χώρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκετά συχνά το κινητό συνδέεται αυτόματα με φορέα της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα το κόστος των κλήσεων να εκτινάσσεται. Μια καλή λύση για να αποφύγετε αυτή την κακοτοπιά είναι να ρυθμίσετε τη συσκευή έτσι ώστε να συνδέεται μόνο με το δικό σας δίκτυο, «κόβοντας» την αυτόματη περιαγωγή και εναλλαγή δικτύων.

Ιnternet παντού

Ακόμα και στις διακοπές η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι συχνά αναγκαία. Από τα e-mail της δουλειάς μέχρι τα τελευταία νέα στο Facebook όλο και περισσότεροι θέλουν να συνδέονται εύκολα και σε υψηλές ταχύτητες στο Ιnternet, όπου και αν βρίσκονται. Όλα αυτά ακούγονται πολύ καλά στη θεωρία, τα πράγματα όμως δεν είναι ρόδινα από όλες τις απόψεις, κυρίως γιατί η ποιότητα και η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών 3G παρουσιάζουν πολλά σκαμπανεβάσματα.

Στις περισσότερες περιοχές το όριο σε ταχύτητα κατεβάσματος δεδομένων είναι τα 3,6 Μbps. Ακόμα και στις περιοχές όμως στις οποίες οι εταιρείες προσφέρουν εξελιγμένες υπηρεσίες ΗSDΡΑ, τα προβλήματα δεν λείπουν. Οι ονομαστικές για Αθήνα και Θεσσαλονίκη φτάνουν ακόμα και τα 7,2 Μbps, όμως σε ιδανικές συνθήκες σήματος θα πρέπει να περιμένει κανείς ταχύτητα κοντά στο 1,5 Μbp έως 2 Μbps.

Το κόστος. Η τιμολόγηση του mobile internet γίνεται ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων και οι τιμές αρχίζουν από τα 0,1 ευρώ ανά ΜΒ. Παράλληλα, για όσους κάνουν συχνή χρήση της υπηρεσίας αυτής, οι εταιρείες διαθέτουν ειδικά πακέτα με δωρεάν όγκο δεδομένων.

Οδηγός «επιβίωσης» στην παραλία

1 Μην αφήνετε το κινητό εκτεθειμένο στον ήλιο. Οι πλαστικές επιφάνειες μπορεί να λειώσουν ή να σκεβρώσουν.

2 Αποφύγετε να φέρνετε τη συσκευή σε επαφή με την άμμο. Οι κόκκοι μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά.

3 Μία αδιάβροχη θήκη μπορεί να προστατεύσει από τις σταγόνες του θαλασσινού νερού.

4 Αν το κινητό πέσει στη θάλασσα, βγάλτε αμέσως την μπαταρία, σκουπίστε το με ένα καθαρό, νωπό πανί για να φύγει το αλάτι και αφήστε το να στεγνώσει.

5 Στην παραλία προτιμήστε ένα Βluetooth ακουστικό και φυλάξτε τη συσκευή στην τσάντα ή τον σάκο σας.

6 Μην αφήνετε το κινητό στο αμάξι, ειδικά κοντά στο παρμπρίζ. Η ζέστη και η ακτίνες του ήλιου μπορούν να το βλάψουν ανεπανόρθωτα.

7 Προμηθευτείτε μια θήκη μεταφοράς με ειδικό κλιπ ώστε να έχετε το κινητό χωρίς φόβο στο μαγιό σας.

8 Μία δεύτερη μπαταρία μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα, ειδικά αν σκοπεύετε να περνάτε ώρες στην παραλία.

9 Ένας ηλιακός φορτιστής λύνει μια και καλή το πρόβλημα της ενέργειας και ενδείκνυται για απομακρυσμένα νησιά ή ερημικές ακρογιαλιές.

10 Αν δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε την αγαπημένη σας συσκευή, μπορείτε να αγοράσετε με χαμηλό κόστος ένα εφεδρικό μοντέλο.