Τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι αμερικανικές δυνάμεις και οι εργολάβοι στον αρχαιολογικό χώρο της Βαβυλώνας, μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, φέρνει στο φως έκθεση της UNESCO, η οποία υπόσχεται να κηρύξει την τοποθεσία Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς για να το προφυλάξει από ενδεχόμενες μελλοντικές συγκρούσεις.
Η αρχαία πόλη των 4.000 ετών που φιλοξενούσε άλλοτε τους φημισμένους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας (ένα από τα εφτά θαύματα της αρχαιότητας), μετατράπηκε λίγο μετά την αμερικανική εισβολή σε «Στρατόπεδο Α». Στρατιώτες και εργολάβοι οδήγησαν βαρέα οχήματα πάνω στο λιθόστρωτο ιερών μονοπατιών, ισοπέδωσαν κορυφές λόφων και έσκαψαν χαντάκια εκατοντάδων μέτρων ανάμεσα στα αρχαία ερείπια. Επίσης, εννέα από τους γλυπτούς δράκους της 2.600 ετών Πύλης της Αστάρτης φαίνεται να έχουν πέσει θύματα βανδαλισμού από καταπατητές την περίοδο που ο χώρος βρισκόταν υπό αμερικανικό στρατιωτικό έλεγχο.
Η απάντηση των Αμερικανών ήταν ότι θα είχαν γίνει πολύ περισσότερες λεηλεασίες και βανδαλισμοί αν δεν υπήρχαν εκεί οι στρατιώτες. Οι αξιωματούχοι της UNESCO διευκρινίζουν πάντως ότι οι καταστροφές δεν ξεκίνησαν με την άφιξη του αμερικανικού στρατού ούτε σταμάτησαν με την αποχώρησή του. Πολλά από τα έργα τέχνης της Βαβυλώνας ξεριζώθηκαν από Ευρωπαίους αρχαιολόγους τον 19ο αιώνα και εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και της Περγάμου στο Βερολίνο, ενώ οι λεηλασίες και η μαύρη αγορά συνεχίστηκαν και μετά την επιστροφή της περιοχής στους Ιρακινούς το 2004.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση και το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης και τους
πέντε Νεομάρτυρες
Πριν από 38 δευτερόλεπτα