2 Ιουλ 2009

O... απύθμενος κόσμος των φαντασιώσεων

Χαρίζουν ποικιλία στο ερωτικό παιχνίδι και συμβάλλουν σημαντικά στη σεξουαλική και ερωτική επικοινωνία του ζευγαριου. Προσοχή όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για τη σχέση

Τα ερωτικά παιχνίδια που δημιουργούμε με το μυαλό μπορούν να περιγραφούν σαν μια νοητή γέφυρα που βοηθάει να αι­σθανθούμε καλύτερα το σώμα μας, τον σύ­ντροφο μας και το σεξουαλικό παιχνίδι. Συχνά, οι ερωτικές φαντασιώσεις λει­τουργούν gos διεγερτικό στις ερωτικά σχέ­σεις και αποτελούν έναν τρόπο να πειραματιστούμε, να υποδυθούμε ρόλους, να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να εμπλουτίσουμε την ερωτική μας ζωή.

Περισσότερο ή λιγότερο τολμηρή, η φαντασίωση είναι κάτι το φυσιολογικό τόσο στο συντροφικό σεξ όσο και στον αυνανισμό. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ της δημιουργίας ή της ύπαρξης μιας φα­ντασίωσης από την έκφραση ή και την υλοποίησή της. Αλλωστε, από τη στιγμή που η φαντασίωση περνάει στην πράξη παύει να είναι φαντασίωση...

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις εξυπηρετούν έναν μεγά­λο αριθμό λειτουργιών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δια­τήρηση της ψυχικής μας ισορροπίας. Ιδού τι πετυχαίνουν:

■ Οι ερωτικές φαντασιώσεις μάς βοηθούν να προσδιορί­ζουμε και να κατευθύνουμε τις ερωτικές μας ενορμήσεις σε συγκεκριμένες εικόνες, με ξεχωριστό περιεχόμενο.

■ Οι ερωτικές φαντασιώσεις μάς βοηθούν να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες καταστάσεις που θέλουμε να ζήσουμε. Απο­τελούν δηλαδή ένα «πεδίο» στο οποίο μπορούμε να κά­νουμε πρόβα, να προετοιμαστούμε για το πώς θα συμπε­ριφερθούμε σε διάφορες πιθανές καταστάσεις.

■ Οι ερωτικές φαντασιώσεις μάς βοηθούν να δραπετεύ­σουμε από ένα βαρετό, καταπιεστικό ή καταθλιπτικό πε­ριβάλλον. Η ρουτίνα της δουλειάς και της καθημερινότη­τας συχνά δίνει τη δυνατότητα στην ανάδυση των φαντα­σιώσεων ως έναν τρόπο αντιμετώπισης μιας ανιαρής κα­τάστασης.

Οι «άλλες» φαντασιώσεις

Μερικές φορές κάποιες «ασυνήθιστες» φαντασιώσεις φοβίζουν τα άτομα, οδηγώντας τα να νιώθουν ενοχές ή να αναρωτιούνται για το πόσο φυσιολογικό είναι αυτό που βιώνουν. Ομως, το να αφεθείς στη φαντασίωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να την πραγματοποιήσεις. Υπάρχουν και φαντασιώσεις που το περιεχόμενό τους μπορεί να «αναστατώσει» τόσο το άτομο όσο και το ζευγάρι. Αυτές οι φαντασιώσεις συχνά αφορούν ενοχλητικές ερωτικές σκέψεις οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από πολύ τολμηρές φαντασίες μέχρι και βίαιες σεξουαλικές συμπεριφορές ή και φαντασιώσεις που παραπέμπουν σε σεξουαλικές παρεκκλίσεις (διαστροφές). Για παράδειγμα, φαντασιώσεις ομοφυλοφιλικού περιεχομένου φοβίζουν μερικούς ανθρώπους, κάνοντάς τους να αισθάνονται δυσάρεστα παρά ευχάριστα. Επίσης, φαντασιώσεις που αφορούν την εμπλοκή τρίτων προσώπων στο ερωτικό παιχνίδι ενός ζευγαριού δεν είναι πάντα και από όλους ευπρόσδεκτες και αποδεκτές.

Για παράδειγμα, φαντασιώσεις που αναφέρονται στο πρόσωπο ενός κοινού φίλου ή του/της πρώην ερωτικού/ής συντρόφου μπορεί να αποτελούν ένα απειλητικό ερέθισμα απόρριψης ή αμφισβήτησης της σχέσης. Η δημιουργία, το περιεχόμενο και η έκφραση των φαντασιώσεων εξαρτώνται από πάρα πολλούς παράγοντες (βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο) όπως:

■ Η ηλικία, το φύλο και η γενι­κότερη ψυχοσωματική κατά­σταση ενός ατόμου: η δημι­ουργία, το περιεχόμενο και η πραγματοποίηση μιας φαντασίωσης διαφέρουν και επηρεά­ζονται σημαντικά από την ηλι­κία και τη σωματική κατάστα­ση ενός ατόμου.

■ Τα χαρακτηριστικά κάθε προ­σωπικότητας, οι εμπειρίες, τα βιώματα, η ψυχοσεξουαλική ανάπτυΕη και ωριμότητα, η αντίληψη της σεξουαλικότητας

ενός ατόμου αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για τη δημιουργία, το περιεχόμενο και την έκφραση των σεξουαλι­κών φαντασιώσεων. ■ Η δομή και η λειτουργία της σχέσης ενός ζευγαριού είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες.

Για παράδειγμα, η εφήμερη ή μακροχρόνια σχέση ή ο γάμος επηρεάζουν τον τρόπο σεξουα­λικής επικοινωνίας του ζευγαρι­ού και κατ' επέκταση το περιε­χόμενο και την έκφραση των ερωτικών φαντασιώσεων των συντρόφων.

■ Οι κοινωνικές και πολιτισμικές επιρροές (κοινωνικά πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς).

Πρέπει πάντα να εκφράξόυμε τις φαντασιώσεις μας;

Σήμερα, μέσα στο γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο Tns σεξουαλικής συμπεριφοράς, ενισχύεται η άποψη να μοιράζεται το ζευγάρι τις φαντασιώσεις του. Τα περισσότερα περιοδικά και ΜΜΕ εκφράζουν την άποψη «αντί να ντρέπεστε για τις φαντασιώσεις σας, να μιλάτε γι' αυτές και να αφήνεστε στη χαρά της απόλαυσης». Ενώ είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η έκφραση (το μοίρασμα) των ερωτικών φαντασιώσεων εμπλουτίζει τη σεξουαλική ζωή και ενισχύει την ερωτική επικοινωνία του ζευγαριού, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι κανείς πρέπει να είναι προσεκτικός στον τρόπο που χρησιμοποιεί, χειρίζεται και εκφράζει αυτές τις φαντασιώσεις. Για παράδειγμα, μερικοί πιστεύουν ότι όσο ειλικρινής και τρυφερός μπορεί να είναι κάποιος/α με τον/την αγαπημένη του, χρειάζεται προσοχή στις φαντασιώσεις που αφορούν τρίτους ανθρώπους (π.χ., ένας κοινός φίλος/η ή κάποιος/α πρώην)

οι οποίες μπορεί εύκολα να κάνουν τον άλλον να νιώσει ότι απειλείται από πιθανή απόρριψη. Επάνω σε αυτή την εκδοχή, αρκετοί πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να κρατήσει κανείς τέτοιου είδους φαντασιώσεις για τον εαυτό του, προστατεύοντας έτσι τη σχέση από πιθανή σύγκρουση. Σε γενικές γραμμές, η έκφραση των ερωτικών φαντασιώσεων (που δεν απειλεί το άτομο και τη σχέση του με τον/τη σύντροφό του) αποτελεί ένα επιπλέον διεγερτικό στοιχείο που τονώνει τις αισθήσεις, χαρίζει ποικιλία στο ερωτικό παιχνίδι και συμβάλλει σημαντικά στη σεξουαλική και ερωτική επικοινωνία του ζευγαριού.

Πηγή: protothema.gr