15 Ιουλ 2009

Τα αμφίβια ζευγαρώνουν τις νύχτες με Πανσέληνο

ΛΟΝΔΙΝΟ Τα αμφίβια σε ολόκληρο τον κόσμο δίνουν ένα ιδιαίτερο... ραντεβού τις νύχτες με Πανσέληνο. Οπως ανακάλυψαν βιολόγοι, δεν παραλείπουν να ζευγαρώνουν! Το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν αντιληπτό από τους επιστήμονες, ωστόσο η Ρέιτσελ Γκραντ, μια βιολόγος από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας, είδε ότι αμφίβια όπως οι βάτραχοι και οι σαλαμάνδρες επιλέγουν να ζευγαρώνουν κάτω από τη λάμψη της Σελήνης.

Η ερευνήτρια σημειώνει στο επιστημονικό έντυπο «Αnimal Βehaviour» ότι τα συγκεκριμένα ζώα χρησιμοποιούν τον σεληνιακό κύκλο για να συντονίζουν τις συνευρέσεις τους, διασφαλίζοντας έτσι ότι θα συγκεντρωθούν συγχρόνως αρκετά αρσενικά και θηλυκά. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουν τις πιθανότητες πολλαπλασιασμού τους, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο του να γίνουν βορά στα δόντια των εχθρών τους.

Τα αναπάντεχα αυτά ευρήματα προέκυψαν έπειτα από μια τυχαία παρατήρηση που έκανε το 2005 η Γκραντ σε μια λίμνη της κεντρικής Ιταλίας. Οπως είδε, ο αριθμός των βατράχων γύρω από τη λίμνη αυξανόταν όσο το φεγγάρι «γέμιζε», έφθανε στο μέγιστό του την ημέρα της Πανσελήνου, ενώ μετά σταδιακά άρχιζε να μειώνεται. Η επιστήμονας συνέχισε να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με άλλες παρόμοιες παρατηρήσεις που αφορούσαν διαφορετικά σημεία ανά τον κόσμο.

Η συλλογή των πληροφοριών έδειξε ότι ένα κοινό είδος φρύνου (bufo bufo) ζευγαρώνει χρονικά γύρω στην Πανσέληνο. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα κοινό είδος βατράχου (rana temporaria), αλλά και με κάποια είδη σαλαμάνδρας που ζευγαρώνουν τόσο στην Πανσέληνο όσο και με το νέο φεγγάρι.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ