14 Ιουλ 2009

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Στο ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα εμφανίζεται ενισχυμένη λόγω της συμμέτοχης της στους κυριότερους οργανισμούς ασφαλείας όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και ο ΟΑΣΕ, του οποίου την Προεδρία έχει η χώρα μας για το 2009. Ειδικότερα στον ΟΑΣΕ, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να ενεργήσει και να ηγηθεί μιας μεγαλύτερης προσπάθειας για αντιμετώπιση των προκλήσεων της περιοχής, είτε άπτονται άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, είτε γενικά ευρωπαϊκού.
Η πολιτική της «Συμμετοχής», που εφαρμόζεται με σταθερότητα τις τελευταίες δεκαετίες, δίνει στην Ελλάδα όχι μόνο ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων, δίνει και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς, δεν έχει νόημα, εάν δεν είναι «ενεργή». Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα συμμετέχει με μία κλίμακα της τάξης των 2000 περίπου αξιωματικών και οπλιτών, σε ειρηνευτικές αποστολές που διεξάγονται σε τρεις ηπείρους και έχουν οργανωθεί από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ.
Θα πρέπει να αναφερθεί, η συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην επιχείρηση «Allied Provider» του ΝΑΤΟ, που αποσκοπούσε στην παροχή προστασίας στα πλοία που μετέφεραν επισιτιστική βοήθεια στους κατοίκους της Σομαλίας.
Διάδοχός της Επιχείρηση, είναι η ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση “ATALANTA”, της οποίας η Τακτική Διοίκηση, ανατέθηκε από την ΕΕ σε Έλληνα αξιωματικό. Γεγονός που δείχνει την υψηλή εκτίμηση που χαίρει το Πολεμικό Ναυτικό, και κατ’ επέκταση οι Ελληνικές δυνάμεις, σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο ενταγμένη στην KFOR. Θεωρούμε ότι, η συμμετοχή κρατών που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσσοβο, εξασφαλίζει τον ουδέτερο χαρακτήρα της αποστολής αυτής, όπως και της Αποστολής Κράτους Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EULEX).

Επιπλέον, η Ελλάδα ενισχύει σταθερά τη Συμμαχική προσπάθεια στο Αφγανιστάν.

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ANAΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Την 15 Ιαν 2002, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με την υπ’ αριθ. 3/2002 απόφασή του, ενέκρινε την ανάπτυξη Ελληνικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα στην περιοχή της ΚΑΜΠΟΥΛ και των περιχώρων της, βασιζόμενo στη συμφωνία της Βόννης της 5 Δεκ 2001 και στο ψήφισμα 1510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (η μη ανάπτυξη Ελληνικών τμημάτων εκτός Καμπούλ αποτελεί εθνικό περιορισμό).
Με έναρξη την 19 Φεβ 2002, αναπτύχθηκαν οι ελληνικές δυνάμεις. Η συνολική δύναμη της Ελληνικής αποστολής ανήρχετο στους 175 άνδρες.
Η διάρκεια της παραμονής της Ελληνικής δυνάμεως καθορίσθηκε αρχικά στους τρεις μήνες, μέχρι την 30 Απρ 2002. Ακολούθως, εγκρίθηκε διαδοχικά η παράταση παραμονής της στην Καμπούλ μέχρι και σήμερα. Με πρόσφατη απόφαση (Ιαν 2009), η παραμονή της δυνάμεως παρατάθηκε μέχρι την 31 Δεκ 2009.

Ο σκοπός της αποστολής της Ελληνικής Δυνάμεως στο Αφγανιστάν είναι:
Να συνδράμει στην προσπάθεια της Αφγανικής κυβερνήσεως για ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της χώρας, με προσφορά ανθρωπιστικής φύσεως, εκτέλεση εργασιών και παροχή συνδρομής, κοινωφελούς χαρακτήρα.

Να προαχθεί το επίπεδο συνεργασίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τις Ένοπλες Δυνάμεις των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν στην ISAF (International Security Assistance Force).

Να συμμετάσχει η χώρα μας, για άλλη μια φορά, στην εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία, με πτήσεις αεροσκαφών C-130 προς και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει μεταφέρει προσωπικό και υλικό, τα οποία στη συνέχεια προωθούνται στην Καμπούλ.
Από το Δεκέμβριο του 2005 μέχρι το Μάρτιο του 2006, η χώρα μας είχε την ευθύνη Διοίκησης, οργάνωσης και λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ (ΚΑΙΑ), με τη διάθεση 39 επιπλέον στελεχών. Το κόστος της αποστολής αυτής ανήλθε σε 1,6 εκατ. ευρώ.
Επίσης από 22 Αυγ 2005 αναπτύχθηκε στην ΚΑΜΠΟΥΛ, και παρέμεινε μέχρι την 02 Απρ 2007, το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), το οποίο ήταν Ιατρο-νοσηλευτική Μονάδα 30 κλινών και δύναμης 47 στελεχών. Η μονάδα λειτούργησε επιχειρησιακά εντός του Διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ (Kabul International Airport – ΚΑΙΑ). Παρείχε υποστήριξη στο προσωπικό της ΕΛΔΑΦ και στο προσωπικό της ISAF. Επίσης οργάνωσε εκπαιδεύσεις ειδικευμένων Αφγανών ιατρών πολιτικών νοσοκομείων. Στη συγκρότησή της συνεισέφεραν και οι χώρες της Αδριατικής Χάρτας (Αλβανία – Κροατία – FYROM), με έναν Αξιωματικό και 3 Υπαξιωματικούς η κάθε μία. Επίσης, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία είχαν διαθέσει μία χειρουργική Μονάδα. Από ενάρξεως έως και πέρατος της λειτουργίας του την 02 Απρ 2007, το νοσοκομείο εκτέλεσε συνολικά τις ακόλουθες εξετάσεις:

ΕΙΔΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΩΝ
Εξετάσεις προσωπικού της ISAF
2685
Εξετάσεις Αφγανών
1875
Εξετάσεις λοιπών
899
(Μικροβιολογικές Εξετάσεις 1729, Ακτινολογικές εξετάσεις 956, Υπερηχογραφήματα 239, Οδοντιατρικές εξετάσεις 976, Χειρουργικές εξετάσεις 363, Χειρουργικές Επεμβάσεις 78, Σύνολο Νοσηλευθέντων 712, Διακομιδές 68, Κτηνιατρικές εξετάσεις 980)

Στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την κυβέρνηση και το λαό του Αφγανιστάν, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προσφέρει κατά καιρούς διάφορα μέσα και υλικά, όπως ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περονοφόρο όχημα, ημιφορτηγά οχήματα, σκηνές, GPS, εξοπλισμό καθαρισμού νερού, ενώ τον Δεκέμβριο του 2008 η Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προέβησαν στη δωρεά ασθενοφόρου οχήματος πολιτικού τύπου με 4 αναπηρικά καροτσάκια και ένα φορείο στο Υπουργείο Υγείας του Αφγανιστάν. Οι άνδρες του ΤΕΣΑΦ επίσης, έχουν μοιράσει πολλές φορές στα σχολεία της περιοχής της Καμπούλ συνολικά 7500 στολές, 1200 τζάκετ και μερίδες ξηράς τροφής, φαρμακευτικό υλικό, αλλά και εφόδια και υλικά στον τοπικό πληθυσμό του Νουριστάν.

Tον Οκτ 2007 προτάθηκε από τη χώρα μας και έγινε αποδεκτό από τη Συμμαχία, η ανάληψη εκ νέου της Διοίκησης (ως Έθνος Πλαίσιο-Framework Nation) του Α/Δ ΚΑΙΑ της ΚΑΜΠΟΥΛ από τον Απρίλιο του 2010 και για 6 μήνες, με αποστολή 30-40 στελεχών (διοικητικών, ελεγκτών αεράμυνας, τεχνικών).

Επιπλέον αποφασίστηκε συνεισφορά της Χώρας με προσωπικό κατά τη διάρκεια των Αφγανικών εκλογών (Β’ εξάμηνο 2009) με την αποστολή 2 ομάδων ιατρών-νοσηλευτικού προσωπικού (περίπου 16 άτομα για 4 μήνες) στην Πολυεθνική Ταξιαρχία Βορρά για την στελέχωση του Γερμανικού νοσοκομείου (Ρόλου -2) στην περιοχή

Διαβιβάσθηκε επίσης αίτημα της κυβέρνησης του Αφγανιστάν για εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτικών στη χώρα μας. Το θέμα εξετάζεται θετικά.

Σήμερα (Ιούνιος 2009), συμμετέχουμε με 145 περίπου στελέχη με τις παρακάτω δυνάμεις :
Το ΤΕΣΑΦ (Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν), (Λόχος Μηχανικού και τμήμα υποστήριξης-ασφαλείας).
Με επιτελείς που διατίθενται στο Στρατηγείο της ISAF και στην Ταξιαρχία Πρωτεύουσας (RC-C).
Τον Εθνικό Πυρήνα Πληροφοριών (National Intelligence Cell/NIC).
Αριθμό πτήσεων Α/Φ C-130 της ΠΑ μέχρι ABU DHABI για την υποστήριξη και έκτακτη εκκένωση των παραπάνω δυνάμεων, καθώς και επ’ ωφελεία της ISAF εάν απαιτηθεί.
Από Νοε 2008 με Αξκούς επιτελείς στην OMLT (Operational Mentor & Liaison Team) 201/ Αφγανικού στρατού, υπό Αμερικανική Διοίκηση.
Στελεχώνουμε θέσεις στο Α/Δ ΚΑΙΑ από 10 Μαρτίου 2009.

Επιπλέον, θα στείλουμε σε μόνιμη βάση και μία (1) Επιχειρησιακή Ομάδα Συμβούλων-Συνδέσμων δύναμης 16 περίπου ατόμων για να υποστηρίξει τη ‘Μεραρχία Πρωτεύουσας’ του Αφγανικού Στρατού στην Καμπούλ.

Έργα που έχουν ολοκληρωθεί από την Ελληνική Δύναμη του Αφγανιστάν
Κατασκευή- ανακατασκευή διαπλάτυνση οδών-γεφυρών
Κατασκευή κτιρίων υποστήριξης τεχνικών υπηρεσιών στο Α/Δ της Καμπούλ
Κατασκευή έργων για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας των στρατοπέδων και του Α/Δ.
Εκπαίδευση των Αφγανών στρατιωτών σε θέματα Μηχανικού.
Επιβοήθηση στην ανακατασκευή σχολείων.
Εκτέλεση χωματουργικών εργασιών σε όλη την περιοχή της Πρωτεύουσας Καμπούλ.
Αποχιονισμούς κατά την χειμερινή περίοδο.
Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Μεγάλος αριθμός ιατρικών εξετάσεων στο Νοσοκομείο 299 ΚΙΧΝΕ.
Οργάνωσε Σχολείο Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας απο Μαρ –Απρ 09 για 7 Αφγανούς εργαζόμενους εντός της Μονάδας Αφγανών
Επισκέψεις σε Αφγανικά σχολεία και ορφανοτροφεία και διανομή δώρων

Τομείς επικέντρωσης την τρέχουσα περίοδο

Διάθεση 16 αξκών ως Εθνος πλαίσιο (Framework Nation) για τη στελέχωση ομάδας επιχειρησιακών συμβούλων (OΜLT) στο Τάγμα Υποστήριξης της Μεραρχίας Πρωτεύουσας του Αφγανικού Στρατού στην Καμπούλ. Η ανάπτυξή τους προσδιορίζεται εντός Ιαν 2010. Οι σύμβουλοι αυτοί θα εκπαιδεύουν ένα Αφγανικό τάγμα σε όλες τις διαδικασίες και καθημερινές λειτουργίες.

Διοίκηση ως έθνος πλαίσιο του Α/Δ ΚΑΙΑ της ΚΑΜΠΟΥΛ τον Απρίλιο του 2010 και για 6 μήνες με αποστολή 30-40 στελεχών (διοικητικών, ελεγκτών αεράμυνας, τεχνικών).

Μεταστάθμευση του ΤΕΣΑΦ σε Ιταλικό στρατόπεδο στα δυτικά του Αφγανιστάν στην περιοχή της Χεράτ για συνέχιση της επιχειρησιακής δράσης.

Αποστολή 2 ομάδων ιατρών-νοσηλευτικού προσωπικού (16 άτομα για 4 μήνες) στην Ταξιαρχία Βορρά (περιοχή χαμηλής επικινδυνότητας), για την στελέχωση του νοσοκομείου στην περιοχή. (Γερμανική διοίκηση Συμμαχικά νοσοκομεία στις πόλεις Mazar-e-Sarif και Kunduz στο βόρειο Αφγανιστάν από 10 Ιουλ-26 Οκτ 2009).

Τέλος, σημαντικό όφελος είναι η συνεργασία και συνύπαρξη σε Συμμαχικό περιβάλλον σε πολεμική ζώνη, που επιφέρει μεγάλη εμπειρία στα στελέχη του Ελληνικού στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΤΜΗΜΑ


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ/KFOR
639
ΠΓΔΜ /KFOR
1
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ KFOR
640
ΑΛΒΑΝΙΑ

4
ΒΟΣΝΙΑ (ΤΟΥΖΛΑ)

45
ΒΟΣΝΙΑ (ΣΕΡΑΓΕΒΟ)
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΣΝΙΑΣ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
ΗQ ISAF (ISAF-3) (δ)

NIC/ΗQ ISAF
RC-C
ΚΑΙΑ
ΤΕΣΑΦ
OMLT
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
145
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ/ACTIVE ENDEAVOUR
850
ΗΠΑ/ENDURING FREEDOM
ΛΙΒΑΝΟΣ /UNIFIL
ΣΟΜΑΛΙΑ /EUNAVFOR ATALANTA

Επιχείρηση “EUFOR TCHAD / RCA”

3

Παρατηρητές
ΑΠΟΣΤΟΛΗ


ΓΕΩΡΓΙΑ
ΟΑΣΕ (HLPG)
ΓΕΩΡΓΙΑ
UNΙMIG

ΓΕΩΡΓΙΑ
EUMM/GEORGIA

ΓΕΩΡΓΙΑ
HQ/EUMM/GEORGIA

ΣΟΥΔΑΝ
UNMISUD

BIENNH
ΟΑΣΕ (HLPG)

ΛΙΒΑΝΟΣ
UNIFIL

Δ. ΣΑΧΑΡΑ
MINURSO

ΣΥΝΟΛΟ
25

Υπάρχουν και άλλοι αξιωματικοί που υπηρετούν σε διάφορα άλλα στρατηγεία ή κέντρα επιχειρήσεων Ειρηνευτικών Αποστολών
Γενικό Σύνολο περί τα 1880 άτομα, αναλόγως της διαθεσιμότητας των πλοίων ανά επιχείρηση

Πηγή: anacondagr.wordpress.com