14 Νοε 2012

Αυστραλία: Οι ιερείς θα υποχρεωθούν να αποκαλύπτουν ποιοι εξομολογούνται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Οι αρχές της Αυστραλίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποχρεώσουν τους καθολικούς ιερείς να αποκαλύπτουν στην αστυνομία ποιοι εξομολογούνται σεξουαλική κακοποίηση
ανηλίκων, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι στο Σίδνεϊ.
Η γενική εισαγγελέας της Αυστραλίας Νίκολα Ρόξον, αρμόδια για τη διενέργεια πανεθνικής έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο ο κλήρος και δημόσιοι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, δήλωσε ότι το εκκλησιαστικό δίκαιο δεν θα υπερισχύει του κοινού δικαίου. Οι αυστραλιανοί νόμοι απαιτούν οι κατέχοντες δημόσια αξιώματα να αναφέρουν στην αστυνομία τυχόν υποψίες τους για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. «Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι έγκλημα και πρέπει να αναφέρεται», τόνισε η Ρόξον, η οποία υπογράμμισε ότι το απόρρητο της εξομολόγησης δεν είναι απαραβίαστο.
Οι απόψεις της έρχονται σε αντίθεση με αυτές του καρδιναλίου Τζορτζ Πελ, του πλέον υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Καθολικής Εκκλησίας στην Αυστραλία, ο οποίος δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι το απόρρητο της εξομολόγησης είναι απαραβίαστο. Ορισμένοι πολιτικοί, οι οποίοι είναι Καθολικοί, διαχώρισαν τη θέση τους από τον Πελ, αρχιεπίσκοπο του Σίδνεϊ, τονίζοντας ότι οι ιερείς πρέπει να αναφέρουν στην αστυνομία τυχόν πληροφορίες για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο έφθασαν σε αυτές.
Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος της αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, ο οποίος έκανε σπουδές για να ενταχθεί στον κλήρο πριν ασχοληθεί με την πολιτική, επέμεινε ότι οι ιερείς πρέπει να δεσμεύονται από τους ίδιους νόμους με τους υπόλοιπους πολίτες. «Όλοι πρέπει να υπακούουν στους νόμους, ανεξάρτητα από το επάγγελμά τους ή τη θέση τους», τόνισε.
Η πρωθυπουργός της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα τη διεξαγωγή πανεθνικής έρευνας για το θέμα αυτό μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η Καθολική Εκκλησία απέκρυψε πληροφορίες για παιδόφιλους ιερείς. Ο καρδινάλιος Πελ υποσχέθηκε συνεργασία με την επιτροπή έρευνας.






agelioforos.gr