Το πιο απλό πράγμα του κόσμου είναι την τελευταία δεκαετία να διασπείρει κανείς ψευδείς ειδήσεις και μίσος μέσω του διαδικτύου. Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε διεθνές συνέδριο στο Βερολίνο.
Η εξέλιξη διαδικτύου κάνει σήμερα πιο εύκολη την δημιουργία μιας ελκυστικής ιστοσελίδας με εντυπωσιακό ντιζάιν, με βίντεο και μουσική. Έτσι ενώ εμφανίζονται ή εξαφανίζονται καθημερινά χιλιάδες ιστοσελίδες στο ίντερνετ καθίσταται όλο και πιο δύσκολος ο τεχνικός και νομικός έλεγχος των περιεχομένων τους.
1000 ακροδεξιές και 1300 ακροαριστερές ιστοσελίδες κατέγραψε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στη Γερμανία. Αλλά και ισλαμιστικές ιστοσελίδες αναμοχλεύουν το μίσος, διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, διαστρεβλώνουν γεγονότα, ρίχνουν λάσπη σε χώρες και πρόσωπα.
Πόσο επηρεάζει ο εικονικός τον πραγματικό κόσμο;
Που έγκειται το πρόβλημα;
Στο γεγονός ότι οι ακροδεξιές, ρατσιστικές ή ισλαμιστές ιστοσελίδες δεν διασπείρουν απλώς ψευδείς ειδήσεις, αλλά καλλιεργούν το μίσος εναντίον συγκεκριμένων ομάδων ή προσώπων και τελικά υπό ορισμένες προϋποθέσεις γίνονται και εμπνευστές εγκλημάτων ή τουλάχιστον προπηλακισμών και διαπόμπευσης μιας ομάδας ή ενός προσώπου.
Με αυτό ακριβώς το θέμα ασχολήθηκε διεθνές συνέδριο που συνεκλήθη στο Βερολίνο με θέμα ‘Το ίντερνετ ως πλατφόρμα μίσους’.
Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Μπριγκίτε Τσίπρις, που είχε και την αιγίδα της διοργάνωσης του συνεδρίου, επεσήμανε αυτόν τον κίνδυνο λέγοντας ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι ρεαλιστικοί, αλλά η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνει κατ’ αρχήν στα μυαλά των ανθρώπων, γι’ αυτό, όπως δήλωσε: «εξακολουθεί να συνιστά ύψιστο καθήκον μας η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού στον ρεαλιστικό κόσμο μας.»
Το διαδίκτυο ηθικός αυτουργός;
Χωρίς αυτές τις πραγματικές προϋποθέσεις ο εικονικός κόσμος του ίντερνετ αυτοκαταργείται και καθίσταται ακίνδυνο παιχνιδάκι.
Η πραγματικότητα είναι όμως ακόμη διαφορετική: υπήρξαν ήδη περιστατικά που ακροδεξιά στοιχεία π.χ. στην Ουγγαρία, στην Γερμανία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινήθηκαν με γνώμονα τέτοιες ιστοσελίδες και σκότωσαν ή διαπόμπευσαν Σίντι και Ρόμα. Ο Ρομάνι Ρόζε, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Γερμανών Σίντι και Ρόμα, δήλωσε ότι τα συνθήματα αυτά σπείρουν «τον πανικό στους Σίντι και Ρόμα, ειδικά στους ηλικιωμένους, διότι αυτοί θυμούνται ακόμη τον ναζισμό.»
O Χάιντς Φρομ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, επεσήμανε στο συνέδριο πόσο επικίνδυνη είναι η εικόνα της Δύσης που καλλιεργούν στο διαδίκτυο οι διάφορες ακραίες ισλαμιστικές ιστοσελίδες: « Η Δύση εξομοιώνεται με το Κακό, την καταστροφή, την διαφθορά, την παρακμή και την πλήρη έλλειψη αξιών. Σε αντίθεση με την μισητή Δύση οι τζιχαντιστές προβάλλονται ως πρότυπο του έντιμου αγωνιστή που χαμογελά και με αισιοδοξία είναι έτοιμος να πεθάνει» για την ιδεολογία του.
Πώς θα ελεγχθούν οι ιστοσελίδες που καλλιεργούν το μίσος;
Το ζητούμενο όμως του συνεδρίου, η ενιαία αντιμετώπιση και ο έλεγχος τέτοιων ιστοσελίδων φαίνεται ότι παρέμεινε ανοιχτό.
Γιατί; Διότι οι ιστοσελίδες αυτές είναι σαν τους διάττοντες αστέρες: η ύπαρξή τους είναι συνειδητά βραχύβια και δεύτερον το νομικό πλαίσιο για το διαδίκτυο δεν είναι διεθνές, ούτε ενιαίο, ούτε καν εντός της ΕΕ.
Μονόδρομος επομένως η ρήση της Γερμανίδας υπουργού Δικαιοσύνης: πρέπει να εξαλείψουμε τις ακροδεξιές, τις ρατσιστικές και τις ισλαμιστές απόψεις στην κοινωνία μας για να μην κινδυνεύουμε από τον εικονικό κόσμο του διαδικτύου.
Marcel Fürstenau / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. Σύνταξης: Στ. Γεωργακόπουλος
Πηγή: dw-world.de
12 Ιουλ 2009
Το ίντερνετ ως πλατφόρμα μίσους
Κυριακή, Ιουλίου 12, 2009
Cocktail News