Διευρύνεται η αεροπορική συνεργασία των Ισραήλ σε επίπεδο Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) με διάφορα κράτη της ΕΕ-ΝΑΤΟ καθώς και με τις ΗΠΑ. Μετά τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Joe Biden ότι το Ισραήλ είναι κυρίαρχη χώρα και οι ΗΠΑ δεν θα εμποδίσουν επιχείρηση κατά του Ιρανικού πυρηνικού προβλήματος νέα στοιχεία βλέπουν βλέπουν το φως της δημοσιότητας ,ενώ μέσω των πρεσβειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ στα κράτη της ΕΕ , στην Ιαπωνία και στη Ρωσία στέλνεται το μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να έχει ήδη έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στο Ιράν, αφού δεν διαφαίνεται καμία πρόοδος στο διπλωματικό ορίζοντα μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας:
Τα υπερσύγχρονα F-16 της IAF θα μεταβούν για “ειδικές ασκήσεις” στην Αεροπορική βάση NELLIS στη Nevada, πέραν των γνωστών για συμμετοχή στη RED FLAG.
Ισραηλινά C-13O HERCULES θα μεταβούν στην πολιτεία Washington και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση McCHORD για ειδικές ασκήσεις “μακράς εμβέλειας” σε συνεργασία με τις ΗΠΑ καθώς στην άσκηση RODEO 2009.
Ο αρχηγός της IAF Υποπτέραρχος NEHUSTAN σχεδιάζει στις επόμενες εβδομάδες ειδικές ασκήσεις με την συμμετοχή της IAF και σε συνεργασία με κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ μακράν των ορίων του Ισραήλ (όπως είχε γίνει πέρυσι με την χώρα μας η άσκηση “ΕΝΔΟΞΟΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ” με την συμμετοχή 100 Ισραηλινών Αεροσκαφών διαφόρων τύπων).
Το Ισραήλ δεν πρόκειται να προχωρήσει αποκλειστικά με την Τουρκία σε τέτοιου είδους ασκήσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν αποκλείονται κοινές ασκήσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Επίσης παραμένει σε ισχύ η γνωστή συνεργασία Ισραήλ-Γεωργίας.
Στην Φετινή ANATOLIAN EAGLE στην Τουρκία η ΙΑF δεν συμμετείχε, αλλά σε μία μεγαλύτερη άσκηση που θα γίνει στην Τουρκία το φθινόπωρο η IAF θα συμμετέχει με F-16.
Οι Ισραηλινοί μελετούν συνεχώς τις πρόσφατες ασκήσεις που έκανε η ΙΑF με την χώρα μας, καθώς και εκείνες που έγιναν μέχρι το Γιβραλτάρ.
Ανταλλαγή απόψεων για θέματα ευρύτερης αεροπορικής συνεργασίας έχει κάνει η ΙΑF με την Ινδία, την Γαλλία, την Αυστραλία, την Πολωνία, καθώς και με 4 Αραβικές Χώρες.
Σημειώνεται ότι ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ OLMERT είχε συναντηθεί με Σαουδάραβες, όπως και ο Αρχηγός της MOSSAD MEIR DAGAN. (Πρόσφατη αποκάλυψη της SUNDAY TIMES). Με την Ισραηλινή στάση απέναντι στο Ιράν , συμφωνούν οι πλείστες Αραβικές χώρες που ανησυχούν για την τάση περιφερειακής υπερδυναμοποίησης της Τεχεράνης.
Σε διάφορα κράτη της Κ. Ασίας , της Υπερκαυκάσιας και της Ανατολικής Αφρικής παρατηρείται αυξημένη Ισραηλινή κινητικότητα, ενώ στο λιμάνι της EILAT στην Ερυθρά Θάλασσα πέραν του υποβρυχίου DOLPHIN εθεάθη και ειδικό πλοίο του Ισραηλινού Ναυτικού με κατευθυνόμενους πυραύλους. Και τα δύο σκάφη επέστρεψαν στις αρχές Ιουλίου στο ναύσταθμο της HAIFA. Τα υποβρύχια DOLPHIN έχουν υποστεί ειδικές “τροποποιήσεις” για να υποδεχθούν εξελιγμένης κατηγορίας πυραύλους CRUISE.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόσφατη μελέτη Ισραηλινού αναλυτή για την πυρηνική ισχύ στην Μ. Ανατολή.
Οι εκτιμήσεις του υπογράφοντος είναι ότι ακόμα και αν υιοθετηθούν (πράγμα απίθανο) “παραλυτικών διαστάσεων κυρώσεις” στο Ιράν, δεν πρόκειται το καθεστώς να υποχωρήσει σε ότι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι Άραβες αν και ανησυχούν για την επόμενη ημέρα ενός Ισραηλινού πλήγματος στο Ιράν, εκτιμούν ότι έχουν επικίνδυνα “στενέψει τα περιθώρια”. Κάποιοι μάλιστα Άραβες ανησυχούν πιο πολύ από τους Ευρωπαίους, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για το πυρηνικό Ιράν (που όπως και η Β. Κορέα) αδιαφορεί για τις διεθνείς κυρώσεις. Γι’ αυτό και σε 5 κράτη της Μ. Ανατολής επικρατεί ¨αναβρασμός¨πληροφοριών, ενώ σε 3 χώρες έχουν ήδη εκφραστεί ιδέες για συνεργασία με το Ισραήλ.
Πάντως με την χώρα μας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια ακόμα εκτεταμένη αεροπορική άσκηση με το Ισραήλ αφού το Αιγαίο ¨έχει κάποιες ομοιότητες¨ με τον Περσικό κόλπο. Σημειώνεται ότι – παρά το πολιτικό μέρος μιας τέτοιας απόφασης- οι πλείστοι των πτεράρχων του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου συμφωνούν, αφήνοντας 1-2 απ’ αυτούς να είναι ακόμα σκεπτικοί. Παράλληλα σε επίπεδο ΓΕΝ θα μπορούσε να προωθηθεί μια συμφωνία ναυτικής συνεργασίας σε υποβρύχια, ταχέα σκάφη, ελικόπτερα του Ναυτικού, καθώς και μία πιο “ενισχυμένη” συνεργασία των αρμοδίων Υδρογραφικών Υπηρεσιών.
Γράφει: ο Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Πηγή: anacondagr.wordpress.com
Ταχτσόγλου Καλλιόπη: Λευτεριὰ στὸν αὐν@νιζόμενο λαό
Πριν από 36 δευτερόλεπτα