ΛΟΝΔΙΝΟ Το χημικό συστατικό που χαρίζει στο γκρέιπφρουτ την πικρή γεύση του φαίνεται ότι στέλνει πολύ... γλυκά νέα σε όσους παλεύουν με τα περιττά κιλά. Καναδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο ανακάλυψαν ότι η ουσία ναρινγενίνη που περιέχεται στο πικρό εσπεριδοειδές έχει θαυματουργή δράση ενάντια στο λίπος.
Η ουσία που ανήκει στα φλαβονοειδή επιδρά με έναν επαναστατικό τρόπο στο ήπαρ κάνοντάς το να καίει λίπος αντί να το αποθηκεύει ύστερα από ένα γεύμα. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι χωρίς μεγάλες αλλαγές στη διατροφή, μια δόση ναρινγενίνης μπορεί να είναι αρκετή ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω συσσώρευση περιττών κιλών ή ακόμη και να οδηγήσει σε μείωση του βάρους.
Μακροπρόθεσμα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές από το Οντάριο, είναι πιθανό η ουσία να μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και να πολεμήσει τον διαβήτη δεδομένου ότι φαίνεται επίσης να εξισορροπεί τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στον οργανισμό.
Η λιποδιαλυτική δράση του γκρέιπφρουτ είναι γνωστή εδώ και χρόνια, ωστόσο προηγούμενες μελέτες που είχαν διεξαχθεί σχετικά με το θέμα αφορούσαν πολύ υψηλότερες δόσεις ναρινγενίνης από εκείνες που μπορεί να λάβει κάποιος τρώγοντας απλώς γκρέιπφρουτ.
Οι προσπάθειες λοιπόν φαινόταν ότι έπρεπε να στραφούν προς τη δημιουργία ενός συμπληρώματος το οποίο θα περιείχε υψηλές δόσεις της ουσίας, ικανές να παράσχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα ενάντια στα περιττά κιλά.
Οπως αναφέρουν οι καναδοί επιστήμονες στο επιστημονικό έντυπο «Diabetes», ύστερα από πειράματα σε ποντίκια είδαν ότι η ουσία φάνηκε να λειτουργεί ως «ασπίδα» ενάντια στην επίδραση της ανθυγιεινής διατροφής στον οργανισμό. Προέτρεπε το ήπαρ να καίει και να μη συσσωρεύει το λίπος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών καθηγητή Μάρεϊ Χαφ το εντυπωσιακό σε ό,τι αφορούσε τη ναρινγενίνη ήταν ότι είχε θετική επίδραση στο βάρος «χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει η λήψη θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι τα ποντίκια και των δύο ομάδων κατανάλωναν ακριβώς τις ίδιες ποσότητες φαγητού και λιπαρών».
Η ουσία που ανήκει στα φλαβονοειδή επιδρά με έναν επαναστατικό τρόπο στο ήπαρ κάνοντάς το να καίει λίπος αντί να το αποθηκεύει ύστερα από ένα γεύμα. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι χωρίς μεγάλες αλλαγές στη διατροφή, μια δόση ναρινγενίνης μπορεί να είναι αρκετή ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω συσσώρευση περιττών κιλών ή ακόμη και να οδηγήσει σε μείωση του βάρους.
Μακροπρόθεσμα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές από το Οντάριο, είναι πιθανό η ουσία να μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και να πολεμήσει τον διαβήτη δεδομένου ότι φαίνεται επίσης να εξισορροπεί τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στον οργανισμό.
Η λιποδιαλυτική δράση του γκρέιπφρουτ είναι γνωστή εδώ και χρόνια, ωστόσο προηγούμενες μελέτες που είχαν διεξαχθεί σχετικά με το θέμα αφορούσαν πολύ υψηλότερες δόσεις ναρινγενίνης από εκείνες που μπορεί να λάβει κάποιος τρώγοντας απλώς γκρέιπφρουτ.
Οι προσπάθειες λοιπόν φαινόταν ότι έπρεπε να στραφούν προς τη δημιουργία ενός συμπληρώματος το οποίο θα περιείχε υψηλές δόσεις της ουσίας, ικανές να παράσχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα ενάντια στα περιττά κιλά.
Οπως αναφέρουν οι καναδοί επιστήμονες στο επιστημονικό έντυπο «Diabetes», ύστερα από πειράματα σε ποντίκια είδαν ότι η ουσία φάνηκε να λειτουργεί ως «ασπίδα» ενάντια στην επίδραση της ανθυγιεινής διατροφής στον οργανισμό. Προέτρεπε το ήπαρ να καίει και να μη συσσωρεύει το λίπος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών καθηγητή Μάρεϊ Χαφ το εντυπωσιακό σε ό,τι αφορούσε τη ναρινγενίνη ήταν ότι είχε θετική επίδραση στο βάρος «χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει η λήψη θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι τα ποντίκια και των δύο ομάδων κατανάλωναν ακριβώς τις ίδιες ποσότητες φαγητού και λιπαρών».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ