1 Ιουλ 2009

Η κατάθλιψη του πατέρα επηρεάζει το κλάμα του μωρού

Ένα νεογέννητο μωρό που κλαίει συνεχώς, ίσως να μην πεινάει ή να είναι θυμωμένο ή να θέλει αλλαγή στην πάνα του. Ίσως να κλαίει, επειδή ο μπαμπάς του είχε συμπτώματα κατάθλιψης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μαμάς, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου «Έρασμος», υπό την παιδοψυχίατρο Μίκε βαν ντεν Μπεργκ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Η έρευνα μελέτησε 4.430 μωρά και διαπίστωσε ότι από αυτά μόνο ένα μικρό ποσοστό (το 2,5%) έκλαιγε υπερβολικά κατά τους πρώτους δύο μήνες μετά τη γέννησή του. Ως υπερβολικό, θεωρείται το κλάμα που ξεπερνά τις τρεις ώρες τη μέρα, για πάνω από τρεις μέρες την εβδομάδα.

Από τα μωρά που έκλαιγαν υπερβολικά, το 30% των γονιών είχαν συμπτώματα κατάθλιψης. Απομονώνοντας την κατάθλιψη της μητέρας και άλλους παράγοντες, όπως τις πολλαπλές γεννήσεις και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, οι ερευνητές κατέληξαν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος (κατά 1,3 φορές) να κλαίει το μωρό, ο μπαμπάς του οποίου είχε ενδείξεις κατάθλιψης ήδη από την εγκυμοσύνη της γυναίκας του.

Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα -θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες, όπως είπαν- να καταλάβουν πώς ακριβώς η κατάθλιψη του πατέρα μπορεί να συνδέεται με τους κολικούς και τα κλάματα του μωρού του, αλλά υποθέτουν ότι η ψυχολογική κατάσταση του γονιού οδηγεί σε χαμηλής ποιότητας επαφή με το παιδί, σε συνδυασμό με γενετικούς παράγοντες, την επίδραση του άγχους κ.α.

Πηγή: kathimerini.gr