
Νωρίτερα, ο κ. Γκέιτς είχε ζητήσει την υπομονή των Ισραηλινών, υπογραμμίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα του προέδρου Ομπάμα για την ειρηνική διευθέτηση του ιρανικού προβλήματος παραμένει βιώσιμο και επιπλέον δεν αυξάνει τα επίπεδα κινδύνου για κανένα κράτος. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος επισκέφτηκε χθες την Ιερουσαλήμ, συμφώνησε πάντως με τον κ. Μπάρακ πως τα χρονικά περιθώρια έχουν ήδη στενέψει και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στην Τεχεράνη να εκμεταλλευτεί τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να κερδίσει χρόνο προς όφελος της ανάπτυξης του πυρηνικού της προγράμματος.
Την Κυριακή, επίσης, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το Ισραήλ αντιλαμβάνεται την αξία της αμερικανικής διπλωματικής προσπάθειας για την ειρηνική διευθέτηση της ιρανικής κρίσης. Η ίδια είχε, ακόμα, αναφερθεί στο ενδεχόμενο επέκτασης της αμερικανικής αμυντικής ασπίδας στη Μέση Ανατολή, προκειμένου τα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, να «μην αισθάνονται ότι απειλούνται από ένα Ιράν οπλισμένο με πυρηνικά». Η κ. Κλίντον απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, η συγκεκριμένη δήλωση όμως ενέτεινε τον εκνευρισμό στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης.
Ιρανική απάντηση
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν απάντησε στην κ. Κλίντον, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υφίσταται λόγος δημιουργίας αμερικανικής ασπίδας» και συνιστώντας στην Ουάσιγκτον να επικεντρωθεί στον πυρηνικό αφοπλισμό του Ισραήλ.
Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του πρόεδρου Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, κάλεσε τη Συρία να συμβάλει τα μέγιστα για την επίλυση του Παλαιστινιακού. «Ενημέρωσα τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, ότι είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τη συνολική διευθέτηση της ισραηλινοαραβικής διένεξης», δήλωσε ο κ. Μίτσελ από τη Δαμασκό. Για την ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ, ο κ. Μίτσελ εξήγησε ότι «είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ φίλων».
Πηγή: Καθημερινή