Οι βασανιστές ξανάπιασαν δουλειά στην Ονδούρα. Ο Χόγια Αμέντολα, ιδρυτής των ταγμάτων θανάτου «Λυγξ και Κόμπρα» τη δεκαετία του 1980, είναι σήμερα το δεξί χέρι του Ρομπέρτο Μισελέτι, αρχηγού της χούντας που ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας Μανουέλ Ζελάγια. Και δυο από τα μεγαλύτερα ονόματα της χούντας, ο διοικητής του στρατού στρατηγός Βάσκες Βελάσκες και ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας πτέραρχος Πρίνσε Σουάζο, υπήρξαν δυο φορές διπλωματούχοι της διαβόητης «ακαδημίας βασανιστηρίων» που πριν από μισό αιώνα ίδρυσαν οι ΗΠΑ ως παράρτημα του Πενταγώνου για τις δικτατορίες τους στη Λατινική Αμερική.
Δεκάδες χιλιάδες προσωπικότητες κινητοποιούνται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ με αίτημα να κλείσει η σχολή βασανιστών και δικτατόρων «School of the Αmericas» που βρίσκεται στην Τζόρτζια. Μεταξύ των αποφοίτων της περιλαμβάνονται οι στρατηγοί και δικτάτορες του Παναμά Νοριέγκα, της Βολιβίας Ούγκο Μπάντζερ, της Γουατεμάλας Ρίος Μοντ και της Αργεντινής Γκαλτιέρι και Βιόλα. Η κινητοποίηση είναι μια πρωτοβουλία των ηθοποιών Σούζαν Σάραντον, Μάρτιν Σιν και της αδελφής Έλεν Πρίτζιν, συγγραφέα του βιβλίου «Dead Μan Walking», το οποίο ο σκηνοθέτης Τιμ Ρόμπινς μετέφερε στον κινηματογράφο με τον Σον Πεν. Όμως, οι προσπάθειές τους παραμένουν άκαρπες.
Στην τελευταία ψηφοφορία που έγινε στο Κογκρέσο για να διακοπεί η χρηματοδότηση της σχολής, το 2007, έλειψαν επτά ψήφοι από εκείνους που ήθελαν να της βάλουν λουκέτο. Μπροστά στην κατακραυγή, το Πεντάγωνο απλώς άλλαξε όνομα στη σχολή, που χρησίμευσε μεν στον Ρίγκαν και τον Μπους, αλλά υπήρχε η ελπίδα πως η πρόσφατη «δημοκρατική αλλαγή» στις ΗΠΑ θα την καθιστούσε περιττή.
Η ανατροπή του Ζελάγια θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μοντέλο για νέες αποστολές των μαθητών της σχολής εναντίον άλλων προοδευτικών ηγετών που έχουν πλημμυρίσει τη Λατινική Αμερική. Οι άνθρωποι που μπορεί να εμπιστεύεται σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση στην ήπειρο είναι ελάχιστοι. Ακόμη και ο ανατραπείς Ζελάγια υπήρξε μια μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη για τις ΗΠΑ. «Ήταν ένας μάλλον δεξιός επιχειρηματίας, όταν εξελέγη πρόεδρος το 2006», γράφει το «Νάσιοναλ Κάθολικ Ρεπόρτερ». «Αλλά εξέπληξε πολύ κόσμο, όταν άρχισε να αποδεσμεύει τη χώρα του από τις ΗΠΑ και να πλήττει τις πολυεθνικές του πετρελαίου, μειώνοντας τις τιμές του για τους πολίτες της Ονδούρας».
Ο «ιός Τσάβες» φαίνεται να παίρνει διαστάσεις πανδημίας στη Λατινική Αμερική. Ο Χιλιανός συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα δεν κρύβει την οργή του για τη διφορούμενη στάση των μέσων ενημέρωσης που αποφεύγουν να μιλήσουν με ξεκάθαρη γλώσσα για την κατάσταση στην Ονδούρα. «Πρόκειται ασφαλώς για ένα πραξικόπημα», γράφει στη «Μοντ Ντιπλοματίκ».
«Κι έγινε από έναν στρατηγό της παλιάς σχολής, από εκείνους που εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ για να πολεμήσουν τον “εσωτερικό εχθρό”». Ανάμεσα στα ψελλίσματα του Αμερικανού προέδρου πως η ανατροπή του προέδρου Ζελάγια ήταν κάτι «μη νόμιμο» και την άρνηση της υπουργού του των Εξωτερικών να μιλήσει απερίφραστα για χούντα, μπορούμε δυστυχώς να διακρίνουμε το πρώτο πραξικόπημα του Ομπάμα.
Πηγή: grsail.blogspot.com
Σκληρή και ήπια ισχύς!
Πριν από 3 ώρες