Για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο έχουν προειδοποιήσει και την Αθήνα και την Άγκυρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ωστόσο αποφεύγουν επιμελώς να προβούν σε «κατανομή ευθυνών» για την ένταση στην περιοχή. Αυτό θα αποτελέσει το κύριο θέμα συνάντησης μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Τούρκου ομολόγου της Αχμέτ Νταβούτογλου, που θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, στην Άγκυρα στις 18- 19 Αυγούστου. Οι Αμερικανοί εκτιμούν πως «ενέχει κινδύνους η παρούσα κατάσταση» στο Αιγαίο, από τις «δράσεις των αεροποριών», τις «τυχόν τριβές πάσης φύσεως» και «τις υπερπτήσεις». Αποφεύγουν, ωστόσο, να προβούν σε οποιαδήποτε «κατανομή ευθυνών» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και θεωρούν πρώτιστο ζήτημα τη μείωση της έντασης και δευτερεύον τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό- με ελληνοτουρκικές συνομιλίες, που υποτίθεται ότι διεξάγονται, αλλά βρίσκονται εν υπνώσει, με «ιδέες» που θα μπορούσε να παράσχει η αμερικανική πλευρά, τις οποίες αντιμετωπίζουν και τα δύο μέρη με επιφύλαξη, ή με επιδιαιτησία, την οποία αρνούνται και τα δύο μέρη.
Η Αθήνα δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να αποκτήσουν ουσία οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα, που καρκινοβατούν από την εποχή που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Καραμανλή. Η περίφημη ώθηση που θα ελάμβαναν μετά τον Ιανουάριο του 2008 δεν ήρθε ποτέ και η Ντόρα Μπακογιάννη θα επιχειρήσει εκ νέου μια τέτοια ώθηση με την επίσκεψή της στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να ελπίζει πολλά. Διπλωματικές πηγές έλεγαν, με έκδηλη απογοήτευση, ότι το μέγιστο που μπορεί να προκύψει από τις συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι κάποια ακόμη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Το βαθύ κράτος. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως το βαθύ κράτος- που ούτως ή άλλως ορίζει τα ζητήματα του Αιγαίου- δεν έχει αποφασίσει (τουλάχιστον όχι ακόμη) να επιλύσει τα ζητήματα του Αιγαίου, διότι τα συνδέει και αυτά με την εκκρεμότητα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Τα μηνύματα που παίρνει η Άγκυρα από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι όλο και πιο αρνητικά και δεν αποκλείεται ακόμη και τον ερχόμενο Δεκέμβριο κάποιοι, όπως ο κ. Σαρκοζί, να επιχειρήσουν να επισημοποιήσουν το «κλείσιμο της πόρτας» στην προοπτική να γίνει πλήρες μέλος η Τουρκία.
Έτσι, η θέση της Αθήνας καθίσταται όλο και πιο δύσκολη- από τη μια υποστηρίζει την προοπτική ένταξης της γείτονος και από την άλλη πληρώνει το τίμημα της άρνησης των εταίρων να τη δεχθούν. Γι΄ αυτό κορυφαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν πως και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της και να κάνει νέες συμμαχίες εντός της Ένωσης, ώστε να ωφεληθεί από τα καινούργια δεδομένα. «Ούτως ή άλλως», λένε, «η άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν εκτιμά την υποστήριξή μας»...
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Τα εθνικά θέματα και η ελληνική “κουλτούρα της ακύρωσης»
Πριν από 43 δευτερόλεπτα