Tο πνεύμα σύμπνοιας στα ανακοινωθέντα είναι δεδομένο στην Τουρκία, αλλά αυτό αντικατοπτρίζει μόνο την πρόνοια της πολιτικής, της στρατιωτικής και έτσι όπως έχει εξελιχθεί το πράγμα, και της θρησκευτικής ηγεσίας της Τουρκίας, να γίνεται ολομέτωπος βομβαρδισμός, αλλά με το γάντι.
Την ώρα που συνεδρίαζε προχτές το βράδυ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, έσκασε η είδηση ότι παραπέμπεται στο δικαστήριο με αίτημα σύλληψης ο πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού Ντουρσούν Τσιτσέκ. Χθες όμως, αργά το απόγευμα, ο πλοίαρχος αποφυλακίστηκε, ύστερα από ένσταση του δικηγόρου του. Το ερώτημα είναι, πρώτον γιατί αποφυλακίστηκε προτού ακόμη συμπληρωθούν 24 ώρες και, δεύτερον, γιατί κρίθηκε αρχικά προφυλακιστέος. Θα δείξει. Μπορεί όμως και να μη δείξει!
Το γιατί συνελήφθη ο πλοίαρχος μέχρι χθες δεν ήταν γνωστό. Βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υποστήριξε ότι δεν συνελήφθη για το «σχέδιο» που δημοσίευσε η «Ταράφ», αλλά επειδή προκύπτει σχέση του με το όλο πλέγμα της υπόθεσης Εργκενεκόν. Ηδη το «σχέδιο» είχε βρεθεί σε γραφείο κάποιου δικηγόρου που είναι κατηγορούμενος στην εν λόγω υπόθεση.
Στη συνεδρίαση οι στρατιωτικοί εξέφρασαν, ένας Θεός ξέρει πώς, τις αντιρρήσεις τους για την όλη πορεία της χώρας. Στο σχετικό ανακοινωθέν υπογραμμίστηκε ότι «διατυπώθηκαν αντιδράσεις και σκέψεις γύρω από τις προσπάθειες φθοράς κρατικών θεσμών και επιβεβαιώθηκε ότι τέτοιες προσπάθειες δεν πρόκειται να προσφέρουν κανένα όφελος στη χώρα». Οι αναφερόμενοι «κρατικοί θεσμοί» είναι οι ένοπλες δυνάμεις. Ως προς τις «προσπάθειες», τέτοιες χαρακτηρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις τον «ασύμμετρο ψυχολογικό πόλεμο εναντίον των ενόπλων δυνάμεων». Ολα αυτά, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Ταράφ» στις 12 Ιουνίου για «σχέδιο» εναντίον της κυβέρνησης και του ηγέτη του ισχυρού θρησκευτικού τάγματος Φετχουλάχ Γκιουλέν -η κατά τα φαινόμενα θρησκευτική ηγεσία της Τουρκίας- που φέρει την υπογραφή του πλοιάρχου Τσιτσέκ. Η στρατιωτική εισαγγελία πριν από μέρες αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος ανάκρισης, αφού έκρινε ότι το κείμενο δεν έχει συνταχθεί στο γενικό επιτελείο και ότι δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν πρόκειται για γνήσιο έγγραφο. Ολα δείχνουν ότι σημαντικό σημείο αναφοράς θα είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Μέσα σε δώδεκα μέρες θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα ασκήσει βέτο σε τροπολογία που υπερψήφισε η συμπολίτευση. Η τροπολογία προβλέπει την παραπομπή στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια και όχι σε στρατιωτικά, αν προκύψει θέμα συνεργασίας με μη στρατιωτικούς. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, βεβαίως, δεν έσκασαν σαν βόμβα οι ειδήσεις για τη συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας για το πρώτο τέταρτο του έτους κατά 13,8%. Αρνητική ανάπτυξη δηλαδή. Κι αυτό τη στιγμή που η ανεργία κλιμακώνεται έχοντας φτάσει το 15,8% για το Μάρτιο, πράγμα που μεταφράζεται σε 3,7 εκατομμύρια ανέργους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com
ΠΟΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ;;; (μια απάντηση)
Πριν από 32 δευτερόλεπτα