Aνοίγει ο δρόμος για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους και να αποκτήσουν παιδί εκατοντάδες άτεκνα ζευγάρια στη χώρα μας. Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία επισπεύδονται οι χρονοβόρες διαδικασίες της υιοθεσίας με στόχο κανένα παιδί να μην παραμένει στο ίδρυμα περιμένοντας να υιοθετηθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Σημειώνεται ότι σήμερα τα παιδιά παραμένουν στα ιδρύματα για 5 και 6 χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Παράλληλα, με την επικύρωση της σύμβασης της Χάγης στις 16 Ιουνίου καθίσταται πλέον ευκολότερη και εγκυρότερη η διαδικασία υιοθεσίας παιδιών από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάριος Σαλμάς, εισηγήθηκε τη σύσταση 5μελους «Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων περί Υιοθεσίας». Την επιτροπή αποτελούν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Υγείας, δικαστές και καθηγητές Πανεπιστημίου. Στόχος της συγκρότησής της είναι να εξετάσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τις υιοθεσίες και να εισηγηθεί τις βελτιωτικές αλλαγές, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο σχετικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», η εισήγηση του υπουργείου Υγείας προς την Επιτροπή περιλαμβάνει παρεμβάσεις τομές, που θα εκσυγχρονίσουν το σύστημα των υιοθεσιών, επισπεύδοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες, ώστε να δοθεί τέλος στο θλιβερό φαινόμενο να «λιμνάζουν» παιδιά στα ιδρύματα.
Το μεγάλο πρόβλημα του υπάρχοντος συστήματος των υιοθεσιών είναι ότι καθυστερούν πολύ οι απαραίτητες δικαστικές αποφάσεις. Για το λόγο αυτό προτείνεται νομοθετική ρύθμιση, με την οποία η εξουσιοδότηση που δίνει ο γονιός προς το ίδρυμα, όταν παραδίδει το παιδί του, θα είναι αυτόματα και συναίνεση προς υιοθεσία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς με το υπάρχον σύστημα πρέπει να μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθούν οι δύο αυτές διαδικασίες. Μάλιστα, προσδιορίζεται και το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας, που δεν θα ξεπερνά πλέον το ένα έτος.
Παράλληλα, για τους γονείς που έχουν χάσει την επιμέλεια των παιδιών προτείνεται η αφαίρεση της επιμέλειας να διατάσσεται στην απόφαση της υιοθεσίας, όπου θα κρίνεται συνολικά το συμφέρον του παιδιού. Αυτό βέβαια θα γίνεται υπό προϋποθέσεις, εάν διαπιστωθεί ότι η φυσική μητέρα αδιαφορεί και το παιδί «λιμνάζει» στο ίδρυμα.
Η ρύθμιση αυτή θα επισπεύσει σημαντικά τις διαδικασίες, καθώς σήμερα η αφαίρεση της επιμέλειας συνεπάγεται δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, η οποία πρέπει να προηγείται της απόφασης της υιοθεσίας. Η απόφαση όμως αυτή απαιτεί χρόνο και τα παιδιά ιδρυματοποιούνται.
Η ρύθμιση αυτή αφορά σε κάποιες περιπτώσεις ανηλίκων, που οι γονείς είναι προβληματικοί και δεν συνεργάζονται με τις αρχές. Δηλαδή, δεν θέλουν ούτε να αναλάβουν την μέριμνα των παιδιών τους ούτε να τα δώσουν προς υιοθεσία ούτε να τα τοποθετήσουν σε ανάδοχη οικογένεια και θεωρούν ότι καλώς τα παιδιά τους μεγαλώνουν στο ίδρυμα!
Αρμόδιο για όλα τα θέματα των υιοθεσιών θα είναι το Εθνικό Συμβούλιο Υιοθεσίας, για το οποίο προτείνεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που θα καθορίζει την σύνθεση, την οργάνωση και τη λειτουργία του.
Η Συνθήκη της Χάγης
Ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά από άλλες χώρες του κόσμου θα μπορούν πλέον να υιοθετηθούν από Ελληνες πολύ πιο εύκολα, με διαφανείς και έγκυρες διαδικασίες, που διασφαλίζουν τόσο το παιδί όσο και τους θετούς γονείς. Στις 16 Ιουνίου με εισήγηση του υφυπουργού Μ. Σαλμά κυρώθηκε από τη Βουλή η Συνθήκη της Χάγης, που αλλάζει το τοπίο στις διακρατικές υιοθεσίες.
Πρέπει να επισημανθεί ότι επί 15 ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε κυρώσει αυτή τη Συνθήκη, με αποτέλεσμα τα ζευγάρια, τα οποία ήθελαν να υιοθετήσουν παιδί από κάποια άλλη χώρα, να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες. Αρκετά ζευγάρια, που στράφηκαν σε χώρες των Βαλκανίων, έπεσαν στα δίκτυα κυκλωμάτων που κάνουν εμπόριο βρεφών. Στις περιπτώσεις που έκαναν νόμιμη υιοθεσία είναι «όμηροι» της νομοθεσίας της εκάστοτε χώρας, ενώ με τη σύμβαση πλέον οι υιοθεσίες αναγνωρίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο.
Με την κύρωση της Σύμβασης το υπουργείο Υγείας ορίζεται ως Κεντρική Αρχή της χώρας μας, υπεύθυνη να εκτελεί τις υποχρεώσεις που θα τις επιβάλλονται από τη Σύμβαση και αρμόδια να συνεργάζεται με τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες των συμβαλλομένων κρατών. Ετσι θα υπάρχει η δυνατότητα να ετοιμάζεται ένας σωστός φάκελος για τους υποψήφιους γονείς που θα αποστέλλεται στην κεντρική αρχή του εξωτερικού.
Aιμιλία Σταθάκου
Πηγή: Απογευματινή
6 Ιουλ 2009
Υιοθεσίες-εξπρές για τα άτεκνα ζευγάρια
Δευτέρα, Ιουλίου 06, 2009
Cocktail News