16 Μαΐ 2009

Νόμιμο το αυθαίρετο Σουφλιά

Η Πολεοδομία Μαρκοπούλου έκανε τελικά δεκτή την αίτηση που είχε υποβάλει η οικογένεια Σουφλιά και έδωσε το «πράσινο φως» για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βίλας του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στην Ανάβυσσο.
Η διοικητική πράξη εκδόθηκε με βάση το άρθρο 22 του ισχύοντος Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) και ειδικά με την παράγραφο 3, που αφορά κατηγορίες οικοδομών οι οποίες έχουν χτιστεί χωρίς άδεια, καθ' υπέρβαση της άδειας, με άδεια που έχει ανακληθεί ή κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.
Αυθαίρετη κατασκευή

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η κατασκευή χαρακτηρίζεται αυθαίρετη. Οι αρμόδιοι δεν μας απάντησαν στο ερώτημα αν θα επιβληθούν πρόστιμα για ενδεχόμενες παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο κ. Σουφλιάς χρεώνεται ήδη με πρόστιμο αυθαιρέτου της τάξης των 25.000 ευρώ.

Η εξοχική κατοικία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ είχε έρθει στο προσκήνιο τον Σεπτέμβριο του 2007, έπειτα από δημοσιογραφικές έρευνες, που έδειξαν ότι οι κατασκευές προχωρούσαν παρά το γεγονός ότι η οικοδομική άδεια είχε λήξει από τον Ιούλιο του 2005 και δεν είχε ανανεωθεί. Επιπλέον, είχαν γίνει αλλαγές, με τη συνένωση των δύο ανεξάρτητων οικοδομών που προέβλεπε η αρχική άδεια του 1989. Υπήρχαν μάλιστα σοβαρά ερωτήματα, δεδομένου ότι από το 2003 η τοποθεσία περιλαμβάνεται στη ζώνη απόλυτης προστασίας των ορεινών όγκων της Λαυρεωτικής και από τη θεσμοθέτηση του διατάγματος απαγορεύεται η δόμηση.

Η αρμόδια Πολεοδομία είχε κάνει αυτοψία, κατά την οποία διαπίστωσε «ασυμφωνία» μεταξύ σχεδίων και οικοδομής και είχε τότε προχωρήσει σε διακοπή εργασιών. Από την πλευρά του ο κ. Σουφλιάς είχε εγγράφως δηλώσει ότι ο μηχανικός του τον διαβεβαίωνε πως διέθετε οικοδομική άδεια σε ισχύ, ενώ συνεργάτες του είχαν διευκρινίσει ότι ο σκελετός του κτιρίου είχε ολοκληρωθεί από τον Μάιο ώς τον Ιούλιο του 2005, περίοδο που ίσχυε η αμφισβητούμενη αναθεώρηση της άδειας του 2001.

Ακολούθησαν δύο γνωμοδοτήσεις: του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας (ΚΣΧΟΠ) που εποπτεύεται από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο πριν από ένα χρόνο αποφάνθηκε ότι κακώς δεν είχε αναθεωρηθεί το 2005 η οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία Μαρκοπούλου και των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που έκαναν δεκτές τις αιτιάσεις του κ. Σουφλιά, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να εκδοθεί η άδεια θα πρέπει να κατατεθούν συμβολαιογραφικές πράξεις για τα εμφανιζόμενα στα σχέδια γκαράζ, να πληρωθούν τα φορολογικά και να τακτοποιηθούν ορισμένες εκκρεμμότητες, όπως η υπογραφή της αντισεισμικής μελέτης.

Χθες, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου, η «Ε» επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας και πληροφορήθηκε ότι η έγκριση χορηγήθηκε την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Μας ενημέρωσε ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από αλληλογραφία της πολεοδομίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Σε παρατήρησή μας ότι η διάταξη του άρθρου 22 προβλέπει δυνατότητα νομιμοποίησης του αυθαιρέτου, εφ' όσον όμως «δεν παραβιάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής», μας είπε ότι η βίλα του κ. Σουφλιά διέπεται από τις διατάξεις του διατάγματος Βουλιαγμένης-Σουνίου, που καλύπτει την περίοδο ολοκλήρωσης του σκελετού της οικοδομής.

Ζητήσαμε επίσης να σχολιάσει τη νομιμότητα της αναθεώρησης της οικοδομικής άδειας, που δόθηκε από τις υπηρεσίες της νομαρχίας το 2001. Μας απάντησε ότι βρίσκεται στην υπηρεσία από τον Μάρτιο του 2007 και επικαλέστηκε γνωμοδοτήσεις σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται να γίνει επανέλεγχος σε διοικητική πράξη μόνον σε βάθος πενταετίας. Το ίδιο επιχείρημα έχουν επικαλεστεί το ΚΣΧΟΠ και οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης που ασχολήθηκαν με τις εξελίξεις μετά το 2005.

Δεν απάντησε ωστόσο στο ερώτημα για το πώς μπορεί ένας ιδιοκτήτης να χτίζει σήμερα με βάση οικοδομική άδεια του 1989. Μας είπε ότι ο ΓΟΚ δίνει το δικαίωμα για δύο αναθεωρήσεις -για τέσσερα χρόνια η κάθε μία- και μετά απαιτείται η έκδοση νέας άδειας εφόσον σε αυτό το διάστημα δεν έχει κατασκευαστεί ο σκελετός.

Ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου δεν διέψευσε την πληροφορία που έχει δημοσιεύσει η «Ε» ύστερα από αυτοψία στην περιοχή ότι η εξοχική κατοικία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ έχει επιφάνεια περίπου 220 τετραγωνικά, συν τους υπόγειους χώρους.

Μας εξήγησε ότι ένα μέρος του δομημένου χώρου θα λειτουργεί ως γκαράζ, μας διαβεβαίωσε μάλιστα ότι έχει υποβληθεί και σχετική συμβολαιογραφική πράξη, όπως επιβάλει η πολεοδομική νομοθεσία.

Με βάση την οικοδομική άδεια, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει δικαίωμα για δύο κατοικίες συνολικού εμβαδού 120 τετραγωνικών. Συνεργάτες του μάλιστα είχαν πει ότι το εμβαδόν της βίλας είναι 110 τετραγωνικά. Αν ισχύουν αυτά τα στοιχεία, τότε το μεγαλύτερο ιδιωτικό γκαράζ της πρωτεύουσας βρίσκεται στην Ανάβυσσο και είναι πιθανόν να διαθέτει ...μπαλκονόπορτες και βεράντα με θέα.

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Πηγή: Ελευθεροτυπία