21 Ιουλ 2009

Γιατροί και εθελοντές αιμοδότες εκπέμπουν SOS για αίμα

Σοβαρές ελλείψεις σε αίμα αναμένεται να παρατηρηθούν το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Το κύμα εξόδου των παραθεριστών προς τα τουριστικά θέρετρα βγάζει... νοκ άουτ τις αιμοληψίες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μικρότερη συγκέντρωση ποσότητας αίματος, την ώρα που οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες λόγω των τροχαίων, των χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά και των μεταγγίσεων των ασθενών με μεσογειακή αναιμία.

Ηδη στο Κέντρο Αιμοδοσίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ καταγράφονται ελλείψεις σε μονάδες αίματος ομάδας αρνητικού ρέζους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους εργαζομένους, τις επόμενες ημέρες προβλήματα θα προκύψουν και με τις φιάλες στις ομάδες αίματος με θετικό ρέζους, δεδομένου ότι πολλοί εγκαταλείπουν την πόλη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και η πτώση της προσέλευσης των αιμοδοτών είναι ιδιαίτερα αισθητή (φτάνει μέχρι και το 50%). Ωστόσο, οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες.

«Το καλοκαίρι πάντα υπάρχουν ελλείψεις, καθώς ο κόσμος φεύγει με άδειες. Γι' αυτό καλούμε τον κόσμο να προσέρχεται στις αιμοληψίες», τόνισε η προϊσταμένη του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ, Μαρία Κοσμίδου. Πρόσθεσε, δε, ότι -λόγω της ανεπάρκειας αίματος- δεν αποκλείεται να αναβληθούν κάποια προγραμματισμένα χειρουργεία, τα οποία ωστόσο δε χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Ζήτημα χρόνου

Στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξουν προβλήματα, όπως επισημαίνουν γιατροί. «Το αίμα διατηρείται για 42 ημέρες και οι αιμοληψίες που κάναμε τον Ιούνιο μας εξασφάλισαν αποθέματα μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Από εκεί και πέρα, όμως, επειδή ο κόσμος λείπει και δεν έχουμε προσέλευση αιμοδοτών και οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες, αντιμετωπίζουμε έλλειψη αίματος», ανέφερε η μικροβιολόγος του Κέντρου Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος», Αντιγόνη Φρόνη.

Αντίθετα, στο Ιπποκράτειο, σύμφωνα με την αιματολόγο, διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας στο νοσοκομείο Γωγώ Παπαϊωάννου, δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στην επάρκεια αίματος ούτε και το φετινό καλοκαίρι. Οι αιμοληψίες που πραγματοποιούν τα εξωτερικά συνεργεία εξασφαλίζουν αποθέματα για τις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου.

«Πέρσι δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα και μάλιστα καλύψαμε και νοσοκομεία που δεν είναι στη δική μας εποπτεία, στέλνοντας αίμα. Θεωρούμε ότι δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ούτε φέτος, επειδή έχουμε πολλά εξωτερικά συνεργεία που πραγματοποιούν εξωτερικές αιμοληψίες τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο. Υποστηρίζουμε, όπου χρειαστεί, τις επαρχιακές αιμοδοσίες σε Βέροια, Κοζάνη, Καστοριά μαζί με το ΑΧΕΠΑ», διευκρίνισε η κ. Παπαϊωάννου.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στο μεταξύ, σε οριακό σημείο βρίσκονται νοσοκομεία και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με το προσωπικό να αποδύεται καθημερινά σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ποσότητες αίματος. Η μειωμένη προσέλευση, μάλιστα, των αιμοδοτών τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θέτει σε συναγερμό κάθε καλοκαίρι γιατρούς και νοσηλευτές στο νοσοκομείο της Βέροιας. «Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε την άνεση που έχουμε το χειμώνα και είμαστε σε οριακό σημείο. Αυτό δε σημαίνει, πάντως, ότι κινδυνεύει κάποιος άρρωστος, απλά υπάρχει δυσκολία στην εξεύρεση αίματος. Δημιουργείται άγχος στο προσωπικό, μέχρι να εξασφαλίσει το αίμα, ωστόσο υπάρχει συνεργασία και με άλλα τμήματα αιμοδοσιών», τόνισε η διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας, Ευαγγελία Μαγουλά. Αλλά και στο νοσοκομείο Κατερίνης η μείωση της προσέλευσης του κόσμου στις αιμοληψίες είναι ιδιαίτερα αισθητή (φτάνει το 50%), την ώρα που οι ανάγκες για αίμα παραμένουν στην πρώτη γραμμή.

Οι ανάγκες σε αίμα

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, οι ανάγκες αίματος στην Ελλάδα ανέρχονται στις 650.000 μονάδες ετησίως. Ειδικότερα, 10 - 20 διατίθενται σε κάθε ασθενή που κάνει εγχείρηση καρδιάς, 10 - 40 μονάδες σε κάθε τραυματία από τροχαίο, ενώ για κάθε άρρωστο με λευχαιμία απαιτούνται 40 - 60 μονάδες αίματος. Επίσης, 500 - 600 μονάδες το χρόνο διατίθενται σε αιμορροφιλικούς, 30 μονάδες σε νεφροπαθείς, ενώ, για να σωθεί μια γυναίκα με ρήξη μήτρας, χρειάζονται 10 μονάδες. Στις απλές εγχειρήσεις η ανάγκη για κάθε άρρωστο «αγγίζει» μέχρι και τις 10 μονάδες, ενώ για τις μεταγγίσεις ασθενών με μεσογειακή αναιμία απαιτούνται 130.000 μονάδες αίματος ετησίως.

«Πάντα υπάρχει ένα πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναβληθεί μεταγγίσεις. Αυτό που μας επηρεάζει είναι ότι τις περισσότερες φορές πρέπει να μεταγγιστούμε με δυο φιάλες και βρίσκουμε μία, οπότε πρέπει να πηγαίνουμε πιο συχνά στα νοσοκομεία. Ωστόσο, μέσω του Συλλόγου Πηγής Ζωής που έχει δίκτυο 5.000 αιμοδοτών, καλύπτουμε τις ανάγκες μας, καθώς υπάρχει προγραμματισμός για να δίνουν αίμα μια φορά το καλοκαίρι», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Δήμος.

Μέλη, πάντως, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες, τονίζοντας ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι επιτακτική ανάγκη, ιδίως στην Ελλάδα που κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη σε προσφορά αίματος.

Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ