7 Ιουλ 2009

Τόκιο, Οζάκα και Μόσχα οι τρεις ακριβότερες πόλεις του πλανήτη

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της αμερικανικής εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Mercer.

Το Τόκιο εκθρόνισε τη Μόσχα από την πρώτη θέση του καταλόγου με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου το 2009, κυρίως εξαιτίας των διακυμάνσεων των επιτοκίων λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της αμερικανικής εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Mercer, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή που βασίστηκε στις τιμές περίπου 200 αγαθών και υπηρεσιών (στέγαση, διατροφή, μεταφορές, ένδυση, ψυχαγωγία κ.λ.π) σε 143 πόλεις του κόσμου, δυο ιαπωνικές μεγαλουπόλεις, το Τόκιο και η Οζάκα βρίσκονται στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα της παγκόσμιας κατάταξης των ακριβότερων πόλεων του κόσμου. Η Μόσχα πέφτει από την πρώτη στην τρίτη θέση.

«Λόγω της οικονομικής ύφεσης που σημειώθηκε πέρυσι, παρατηρήσαμε σημαντικές διακυμάνσεις των ισοτιμιών πολλών νομισμάτων στον κόσμο, πράγμα που έχει επιπτώσεις στη φετινή κατάταξη», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ναταλί Κονσταντέν-Μετράλ, ερευνήτρια στη Mercer.

«Πολλά νομίσματα, κυρίως το ευρώ και η στερλίνα, αποδυναμώθηκαν σημαντικά έναντι του δολαρίου, πράγμα που προκάλεσε το κατρακύλισμα στην κατάταξη για ορισμένες πόλεις της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Η ετήσια έρευνα της Mercer βασίζεται στο κόστος διαβίωσης της Νέας Υόρκης στο οποίο αποδίδεται ο δείκτης 100. Το κόστος διαβίωσης στις άλλες πόλεις υπολογίζεται σε σχέση με τη βάση αυτή. Το Τόκιο έχει το δείκτη 143,7.

Το Λονδίνο, που ήταν πέρυσι τρίτο στην παγκόσμια κατάταξη των ακριβότερων πόλεων του κόσμου, πέφτει εφέτος στη 16η θέση της κατάταξης. Το Όσλο, που ήταν στην 4η θέση πέρυσι κατρακύλησε στη 16η. Αντίθετα, η Νέα Υόρκη ανέβηκε στην 8η θέση από την 20ή και το Πεκίνο στην 9η από την 20ή. Η Γενεύη ανεβαίνει τέσσερις θέσεις και κατατάσσεται 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των ακριβότερων πόλεων του πλανήτη μπροστά από το Χονγκ Κονγκ, τη Ζυρίχη και την Κοπεγχάγη. Το Παρίσι περνάει από τη 12η στη 13η θέση.

Η πιο θεαματική πτώση είναι αυτή της Βαρσοβίας, η οποία περνάει από την 35η θέση στην 113η. Το Γιοχάνεσμπουργκ είναι στην τελευταία θέση της κατάταξης λόγω της υποτίμησης του ραντ έναντι του δολαρίου.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση, από την 25η που κατείχε το 2008.
Πηγή: Καθημερινή